Spring naar inhoud

Hoe gemeenten worstelen met de uitvoering van hun klimaatplannen

Aan groene ambities ontbreekt het in de meeste gemeenten niet: van ‘energieneutraal’ tot ‘klimaatpositief’, lokale partijen strooien met mooie woorden. De uitvoering blijkt een stuk moeilijker.

De Monitor maakte daar een verhelderende uitzending over. Het verschil tussen groene droom en daad wordt pijnlijk duidelijk.

Na het kijken weet je beter waar je op kunt letten als je de programma’s van lokale partijen leest voor de gemeenteraadsverkiezingen.

Hoe concreet zijn de plannen? Waar gaat de duurzame energie opgewekt worden? Hoe worden huizen energieneutraal gemaakt? Dat zijn namelijk de voornaamste issues die in de praktijk nogal wat dilemma’s opleveren. Concrete plannen zijn op z’n minst een indicatie dat een partij daarover nagedacht heeft.

Als groen je aan het hart gaat, gebruik dan ook ook het eerdere advies van Thalia Verkade om je stem te bepalen: ‘Focus op de paragrafen over mobiliteit en openbare ruimte in de verkiezingsprogramma’s. Kijk wat de partijen met parkeerplaatsen willen. Met fietspaden. Met deelauto’s. En met schone lucht.’

Een huishoudelijke mededeling: ik kondigde eerder een stuk aan over de groene helden die in de lokale politiek het verschil maken. Door tijdgebrek lukt dat niet. Toch veel dank aan iedereen die wel reageerde op mijn oproep hierover - jullie input bewaar ik voor later.

De uitzending van De Monitor van 13 maart 2018: Klimaatconflict in de polder Lees ook van De Monitor: ‘Alle gemeenten willen duurzaam zijn maar niemand vertelt hoe’ Advies van Thalia Verkade: waar op te letten bij de verkiezingen Over mijn eerdere zoektocht groene helden uit de lokale politiek Op de hoogte blijven van mijn artikelen? Schrijf je in voor mijn wekelijkse mail
Correspondent Democratie & Klimaat