Vandaag publiceren we op De Correspondent Het artikel dat je nu leest is daar een bijlage bij.

Eén stap van het verduurzamen is: de ‘voetafdruk’ van jouw organisatie berekenen. Dat kun je doen met onderstaande handleiding.

Is je tijd beperkt? Huur dan een voetafdrukadviseur in en laat dit lijstje links liggen.

Ga je zelf aan de slag, oriënteer je dan om te beginnen op de drie verschillende niveaus van je voetafdruk. In jargon worden dit ‘scopes’ genoemd. Ze zien er zo uit:

De uitstoot op niveau 1 en 2 kun je precies uitrekenen. De uitstoot op niveau 3 ligt verder van de eigen organisatie af en is dus moeilijker te berekenen. Maar let op: het grootste deel van je uitstoot kan juist op het derde niveau zitten! Verlies het dus niet uit het oog.

Met deze stappen kun je een heel eind komen bij het berekenen van de uitstoot op alle drie de niveaus:



  • Welke methode je ook kiest, je hebt veel informatie over je eigen bedrijf nodig. Vraag om te beginnen de collega die verantwoordelijk is voor huisvesting naar het verbruik van gas, licht en water, en check ook of er groene of grijze stroom wordt afgenomen.


  • Is er een administratief of financieel medewerker met een overzicht van het zakelijke vervoer? Vraag om een uitdraai van het gebruik van auto’s (tankpassen) en ov. Eigen bedrijfsauto’s? Vraag naar het verbruik.


  • Is er geen kant-en-klare administratie beschikbaar? Gebruik een enquête om het reisgedrag – ook het dagelijkse woon-werkverkeer – van medewerkers in kaart te brengen. Met bijvoorbeeld Google Forms kun je eenvoudig een enquête aanmaken. Je kunt je collega’s vragen om hun jaarlijkse reisgedrag te schatten op basis van een min of meer representatieve maand. Om de afstanden die je met het ov hebt gereisd te schatten, kun je gebruikmaken van De ANWB heeft een routeplanner die je helpt autokilometers Voor vluchten is het van belang om precieze informatie te verzamelen. De Climate Neutral Group biedt een app waarmee je


  • Werken jij en je collega’s soms thuis? Gebruik de enquête ook om te inventariseren of de werknemers thuis groene of grijze stroom afnemen (en vraag eventueel ook naar het gebruik van duurzame warmte) - dit heb je nodig om de uitstoot van niveau 3 in kaart te brengen.


  • Verzamel ook de overige informatie die je nodig hebt om een totaalbeeld te krijgen van je voetafdruk.



  • Om het officieel te maken, kun je de kwantificering van je voetafdruk van niveau 1 en 2 laten verifiëren door een extern certificeringskantoor (Lloyd’s Register, DNV-GL, KIWA of Energie Consult). Je moet dan wel hebben voldaan aan de hiervoor geldende richtlijnen (met cryptische namen als ISO 14064-1).


  • Deel de totale uitstoot door het aantal medewerkers (fte) of de jaaromzet, dan heb je een goed referentiepunt voor vergelijking door de jaren heen.





Wil je je organisatie vergroenen?

Met dit stappenplan kun je je organisatie duurzamer maken Hoe ga je te werk als je je organisatie duurzaam wil maken? Waar begin je en wat komt er allemaal bij kijken? Dit stappenplan helpt je op weg. We zijn het bij De Correspondent zelf ook aan het uitvoeren. Lees hier het volledige stappenplan We willen De Correspondent 100 procent duurzaam maken. Maar waar zit onze milieu-impact eigenlijk? De Correspondent wil volledig duurzaam ondernemen. Vanaf nu doen we publiekelijk verslag van onze zoektocht naar de beste oplossingen om onze voetafdruk te verkleinen. Experts en ondernemers, doe mee! Lees hier hoe wij hier zelf mee bezig zijn