Deze kenners zetten de angst voor een kernoorlog in perspectief
Zondag testte Noord-Korea een zware atoombom. De Amerikaanse president Donald Trump reageert met oorlogsretoriek. Wij gingen op zoek naar achtergrondverhalen. Die zetten de angst voor een kernoorlog in perspectief.
Noord-Korea dreigt kernraketten af te vuren op Zuid-Korea en de Verenigde Staten. Zondag testte het land een atoombom die zwaarder was dan alle andere tot nu toe - volgens het land zelf ging het zelfs om een waterstofbom.
De Amerikaanse president Donald Trump beantwoordt die retoriek met minstens zulke oorlogszuchtige taal. De angst voor een kernoorlog, die decennialang de Koude Oorlog domineerde, is terug van weggeweest.
Maar hoe reëel is die angst? Hoe gevaarlijk is Noord-Korea, wat zijn de belangen van de direct betrokken landen (Noord-Korea uiteraard, maar ook China, Rusland, Zuid-Korea, Japan, de VS) en hoe groot is de kans dat de krachtmeting tussen Noord-Korea en de VS ditmaal uitmondt in openlijk geweld? Met die vragen gingen we op zoek naar de beste journalistieke producties over dit onderwerp.
Ook iets gelezen of gezien dat het beeld verheldert? Deel het hieronder.
Kim Jong-un dreigt met kernwapens om er economisch beter van te worden
We kijken verkeerd naar Noord-Korea, zegt hoogleraar Remco Breuker in een podcast van Lex Bohlmeijer voor De Correspondent. Zie je het land als een kapitalistisch bedrijf geleid door een aantal machtige families, dan snap je waarom Kim Jong-un met kernwapens dreigt: om er zelf economisch beter van te worden.
Onderschat trouwens Noord-Korea niet: de technische kennis is er veel verder dan je van zo’n geïsoleerd land zou verwachten.
Waarom we niet in paniek moeten raken over Noord-Korea
Geen paniek over Noord-Korea. Dezelfde logica die al decennialang een kernoorlog voorkwam, zal ook werken bij Kim Jong-un. Aldus Fred Kaplan, journalist van Slate gespecialiseerd in internationale betrekkingen. Al maakt Donald Trumps onvoorspelbaarheid het wel spannend. (Michiel de Hoog, correspondent Sport)
Wat Donald Trump nu zou moeten doen
De Amerikaanse diplomaat Christopher Hill onderhandelde jarenlang met Noord-Korea over nucleaire ontwapening. Hij schreef een afgewogen maar alarmerend stuk over de dreiging van Pyongyang - die is reëel.
Eigenlijk is er voor Donald Trump maar één optie: samen met bondgenoten Japan en Zuid-Korea én minder goede vrienden als China het Noord-Koreaanse atoomprogramma indammen. Dat vereist een afgewogen, gecoördineerde diplomatieke aanpak. (Marc Chavannes, correspondent Politiek)
Wat er gebeurt als Trump een atoombom wil inzetten
Kan de Amerikaanse president trouwens in zijn eentje op de rode knop drukken en een kernoorlog beginnen, als hij dat wil? Dat is een vraag die veel mensen zich stellen nu Donald Trump Noord-Korea heeft gedreigd met ‘vuur en woede’ aan te pakken. Correspondent Marc Chavannes ging op zoek naar het antwoord, en dat is – gelukkig – iets ingewikkelder dan ja of nee.
Zo oud en kwetsbaar zijn de Amerikaanse kernraketten
In ondergrondse raketsilo’s heeft Amerika zo’n 440 kernraketten verstopt. Deze Minutemen III’s lijken relikwieën uit de Koude Oorlog, ware het niet dat de raketten nog altijd op scherp staan: binnen een paar minuten kunnen ze gelanceerd worden om de grootste Russische steden en lanceerinstallaties in de nucleaire as te leggen. Dat is een beangstigende gedachte, schrijft de Amerikaanse journalist Eric Schlosser in dit stuk in The New Yorker uit december 2016.
Nog beangstigender is dat die lanceerinstallaties draaien op zwaar verouderde techniek - denk ouderwetse 8 inch-floppydisks. En dat een elektronisch foutje in het kwetsbare waarschuwingssysteem - help, er komen vijandelijke kernraketten deze kant op, als we nu zelf niet vuren, is het te laat - er zo is ingeslopen, zoals een paar ‘near misses’ al hebben laten zien. Ontmantelen die handel, zegt Schlosser. (Hans Pieter van Stein Callenfels, eindredacteur)
En dit gebeurt er in de wereld als er vervolgens een kernoorlog uitbreekt
De Volkskrant legt in dit overzichtelijke artikel uit wat er allemaal gebeurt als het ooit zover komt: een kernoorlog. Wat betekent het inzetten van de ‘nucleaire optie’? Wat voor impact heeft een atoombom van het formaat Hiroshima? Welke gevolgen heeft de zogeheten fall-out voor de gezondheid daar en in Nederland? Tot slot maakt de krant melding van een fascinerende studie van Pax uit 2014, naar een fictieve nucleaire ontploffing in de haven van Rotterdam. (Riffy Bol, socialemediaredacteur)
Maar door te focussen op dit soort incidenten, vergeten we de echte problemen
Journalist Casper van der Veen schreef eerder al een verhaal voor De Correspondent met een aantal belangrijke waarschuwingen.
Allereerst moet je alles wat van Noord-Koreaanse staatsmedia komt met een flinke korrel zout nemen. Als je die stelling naar het heden haalt, kun je je afvragen: was de bom van zondag inderdaad een waterstofbom? Volgens de staatsmedia wel. Maar die hebben er belang bij angst aan te wakkeren.
Ten tweede leiden deze incidenten af van wat zich intussen afspeelt in Noord-Korea: concentratiekampen, armoede, honger, martelingen. Dáár zou het over moeten gaan.
De échte problemen, die laat Barbara Demick zien
De Amerikaanse journalist Barbara Demick is zo iemand die je laat zien hoe het dagelijks leven in Noord-Korea zich intussen afspeelt. Ze schreef er in 2010 een boek over, dat ik je van harte kan aanraden: Nothing to Envy. Ordinary Lives in North Korea.
Ook de artikelen die zij op Twitter aanraadt over Noord-Korea en de VS, moet je zeker lezen. (Michiel de Hoog, correspondent Sport)