Spring naar inhoud

Dit vonnis stemt hoopvol: rechters kunnen landen op de vingers tikken als hun milieubeleid faalt

De Nederlandse overheid moet zo snel mogelijk voldoen aan de Europese wettelijke norm voor luchtkwaliteit. Dat bepaalde de rechter donderdag in een kort geding dat was aangespannen door Milieudefensie. Het is een van de vele interessante milieu- en klimaatzaken van dit moment.

Milieudefensie heeft ook nog een zogenaamde ‘bodemprocedure’ lopen tegen de staat: de falende aanpak van luchtvervuiling zou het mensenrecht op gezondheid schenden. Die zaak gaat half november verder.

Maar na het kort geding liet staatssecretaris Dijksma direct weten de aanpak van luchtvervuiling te versnellen. De gang naar de rechter heeft dus vrijwel direct gevolgen voor de miljoenen longpatiënten in Nederland, zegt Milieudefensie.

Ondertussen lopen er ook bijzonder interessante zaken over klimaatverandering. Twee jaar geleden wist actieorganisatie voor duurzaamheid Urgenda de Nederlandse staat tot ingrijpender klimaatbeleid te dwingen via de rechter. Het hoger beroep in die zaak loopt nog.

In de Verenigde Staten lopen vergelijkbare klimaatzaken van kinderen tegen verschillende staten. Onlangs zijn ook Chrevron, Shell, Exxon en andere fossiele-energiebedrijven in Californië aangeklaagd vanwege hun bijdrage aan de zeespiegelstijging. Deze bedrijven hebben al decennia weet van de gevaren van klimaatverandering, maar hebben nauwelijks geïnvesteerd in oplossingen.

Tot op heden zijn klimaatzaken tegen fossiele-energiebedrijven overigens niet succesvol geweest. Maar dat kan veranderen. Uit onderzoek van de Columbia Law School blijkt dat er een ‘wildgroei’ aan rechtszaken is over zeespiegelstijging, kolencentrales en olieboringen.

Ik volg dit dossier voor De Correspondent en wil er binnenkort weer over schrijven. Mocht je tips hebben: deel ze hieronder of mail ze naar jelmer@decorrespondent.nl. Alvast dank!

NRC over het vonnis van de rechter in het kort geding In de Volkskrant meer over het vonnis van de rechter en het hoger beroep in de Urgenda-zaak Milieudefensie klaagde de staat al eerder aan vanwege laks milieubeleid. De Volkskrant deed destijds dit verslag National Geographic publiceerde over de klimaatzaken van kinderen tegen Amerikaanse staten The Guardian over de zaak tegen Shell, Exxon en andere fossiele energiebedrijven The Washington Post: ‘Dit kan de grote nieuwe strategie zijn voor rechtszaken over klimaatverandering’ The Guardian publiceerde over de studie die een ‘wildgroei’ van klimaatzaken vond Lees over de klimaatzaken in de VS en elders: ‘Climate Litigation’s Global Takeover’ Op de hoogte blijven van mijn artikelen? Schrijf je in voor mijn wekelijkse mail
Correspondent Democratie & Klimaat