Spring naar inhoud

De Correspondent is vier keer genomineerd voor de beste online journalistiek!

Goed nieuws: vier verhalen van De Correspondent zijn vandaag genomineerd voor VOJN Awards, de jaarlijkse prijzen voor de beste internetjournalistiek van Nederland.

Datajournalistiek

In de categorie datajournalistiek sleepte Rufus Kain, correspondent Muziekindustrie, een nominatie binnen met zijn onderzoek naar ongelijkheid in de muziekwereld. Vrouwen worden veel minder dan mannen gedraaid op de radio, ontdekte hij samen met datajournalist en correspondent Veiligheidsindustrie Dimitri Tokmetzis.

Rufus’ serie maakte veel los, en de belangrijkste verklaring die hij in het genomineerde artikel noemt, liegt er niet om: de scheve verhouding tussen mannen en vrouwen in de muziek begint al op de basisschool.

Podcast

De tweede nominatie, in de categorie podcast, is voor Sanne Blauw, correspondent Ontcijferen, Maite Vermeulen, correspondent Conflict & Ontwikkeling en podcastmaker Romanee Rodriguez. In hun podcast gingen ze op bezoek bij Peter Lanjouw, een ontwikkelingseconoom die al zijn leven lang cijfers gebruikt om armoede de wereld uit te helpen.

Opinie

Tot slot zijn we twee keer genomineerd in de categorie opinie. Hoofdredacteur Rob Wijnberg mag daar maar liefst twee keer hopen op een prijs.

Zijn eerste genomineerde verhaal gaat over de rol van journalistiek na de verkiezing van Donald Trump tot president van de Verenigde Staten. Nieuws produceert dagelijkse verontwaardiging, maar zelden duurzaam verzet, constateert hij. Nu Donald Trump een regelrechte aanval op de democratie heeft ingezet, zal de journalistiek fundamenteel anders te werk moeten gaan.

Zijn tweede nominatie verscheen voor de Tweede Kamerverkiezingen in Nederland. Hij las het PVV-programma, en dacht: wat als we de voorstellen eens volledig serieus nemen? Wat is ervoor nodig om de plannen van Geert Wilders waar te maken? Zijn analyse zie je hieronder trouwens ook in een korte video.

Uitreiking

De VOJN (afkorting van Vereniging Online Journalisten Nederland) deelt deze prijzen jaarlijks uit. Andere genomineerden zijn dit keer onder meer de Volkskrant (ook vier keer) en Follow The Money. De uitreiking vindt plaats op woensdagavond 11 oktober. Je kunt er meer over lezen via de onderste link.

YouTube
Van Robs genomineerde analyse over het PVV-programma maakten we trouwens ook een video-variant.
Lees hier Robs analyse: Beste PVV-stemmer, dit is ervoor nodig om uw partijprogramma te realiseren Luister hier de podcast van Sanne, Maite en Romanee: De man die met cijfers armoede de wereld uit helpt Lees hier Rufus’ analyse: Zo weinig vrouwen kwamen er afgelopen jaar op de Nederlandse radio Lees hier Robs analyse: Zo verslaan we Donald Trumps aanval op de democratie In 2015 won De Correspondent de prijs voor de beste datajournalistiek: Porno is vrouwvriendelijker dan ooit (en wat data nog meer over onze lusten verraden) In 2014 won De Correspondent de VOJN-prijs voor de beste datajournalistiek: Hoe je onschuldige smartphone bijna je hele leven doorgeeft aan de geheime dienst Vorig jaar won De Correspondent de prijs voor de beste onderzoeksjournalistiek: Operatie Leunstoel: hoe een klein Nederlands bedrijf de CIA hielp om de Russen af te luisteren Lees hier meer over de nominaties en uitreiking van dit jaar
Correspondent Beter internet