Beste,

Presentator Tim Hofman is een bijlesinstituut begonnen, waar je vanaf 189 euro voor vier uur je huiswerk kunt maken. Dat ziet er zo uit:

De presentator heeft aandelen in het instituut en gaat vooral over de ideologie en communicatie. Hij laat het inhoudelijke werk aan twee leraren over.

Voor De Correspondent schreef journalist Rik Rutten eerder In 2015 gaven Nederlanders er in totaal 189 miljoen euro aan uit, blijkt uit cijfers van het CBS. Het werkt ongelijkheid in de hand.

Is dit de volgende stap? Kinderen van rijke ouders gaan voortaan niet meer naar de Montessori-school, maar naar het Tim Hofman-bijlesinstituut, de Ronnie Flexacademie of de Lil’ Kleineklas voor een stukje Rihannascholing (ha, snapt u ‘m?).

Ook ik heb een aankondiging...

Vorige week kondigde ik in m’n nieuwsbrief aan m’n reeks naar EdTech (onderwijstechnologie) aan te kondigen. Bij dezen kan ik aankondigen dat die aankondiging vrijdag op De Correspondent verschijnt.

Ik trap af met stukken over programmeeronderwijs. Deze en komende week spreek ik in ieder geval met een hoogleraar Computational Science, met de oprichter van FutureNL (die programmeren in het onderwijs wil stimuleren), met Microsoft en met de voorzitter van de vakvereniging Informatica.

Aan jullie de vraag: wie moet ik nog meer spreken?

...en wat leestips

Verder las ik deze week de volgende stukken:

  1. Demissionair minister Jet Bussemaker (Onderwijs, PvdA) presenteerde vorige week de Burgerschapsagenda voor het mbo. Columnist en schrijver Toine Heijmans was bij de lancering van die agenda Hij schreef er een hilarisch, maar ook pijnlijk typerend verslag van. (Hoe je wel burgerschapsonderwijs kan geven? Daar schreef ik eerder over.)
  2. van Elsbeth Teeling op De Club van Relaxte Moeders over hoe je als ouders om moet gaan met Magister. Magister is het leerlingvolgsysteem waar je als ouder op veel scholen, als je zou willen, in kan zien welke cijfers je kind gehaald heeft en of je kind er die dag uit is gestuurd. Hoe wenselijk is dat? Een fijn tegengeluid.
  3. Elon Musk (die van Tesla) trekt 15 miljoen dollar uit Hij heeft vijf softwarebedrijven een miljoen dollar gegeven. Die vijf bedrijven mogen hun software nu ruim een jaar lang uitproberen op kinderen in Tanzania. Het bedrijf dat aan ‘t eind van de rit de beste leerresultaten laat zien, krijgt nog eens 10 miljoen dollar.
  4. Eerder deelde ik dat antwoord gaf op de vraag: klopt het dat 65 procent van de banen die wij in de toekomst zullen hebben, nu nog helemaal niet bestaat? (Antwoord: nee.) Deze week las ik

Tot zover!

Johannes

Wekelijks mail van mij krijgen? Dat kan! Elke donderdagmiddag publiceer ik een nieuwsbrief om je op de hoogte te houden van waar ik mee bezig ben. Die verschijnt op de site, maar kan je ook in je mailbox ontvangen. Nodig ook collega-leraren en andere geïnteresseerden in onderwijs uit om mee te lezen!

Schrijf je hier in