Dit is het eerste project van de onderzoeksgroep van De Correspondent
Vandaag publiceren wij het eerste verhaal over het hormoonschandaal dat van de Nederlandse overheid geen schandaal mocht worden. Het is het eerste project van de onderzoeksgroep van De Correspondent.
Een jaar geleden begonnen wij op de redactie een clubje dat zich bezighield met onderzoeksjournalistiek. Nu zou je kunnen zeggen dat alle goede journalistiek onderzoeksjournalistiek is, maar met dit clubje - dat wij, enigszins potsierlijk de werktitel ‘Spotlight’ gaven, naar het beruchte onderzoeksteam van The Boston Globe - wilden wij ons richten op de wat klassiekere betekenis van onderzoeksjournalistiek: belangenverstrengeling in kaart brengen, structurele misstanden onthullen, corruptie blootleggen.
Uiteraard wel binnen de journalistieke missie van De Correspondent: gericht op structuren, niet op uitzonderingen. Dus niet: PVV-kamerlid plast door brievenbus. En wel (hypothetisch voorbeeld): PVV wordt al jaren gefinancierd door Nicaragua (en dat is mogelijk door ons ondoorzichtige financieringssysteem).
Het project waar wij vandaag een eerste verhaal van publiceren is daar een voorbeeld van. In de Nederlandse vee-industrie doen zich al jaren structurele misstanden voor. Dit terwijl het toezicht slecht functioneert en de belangen zeer groot zijn. De Fipronilcrisis was daar de recentste uiting van.
Hoe zijn we te werk gegaan?We begonnen dit project met zeven collega’s: correspondenten Tomas Vanheste, Lucien Hordijk, Bart Crezee, Maaike Goslinga, Rufus Kain en Dimitri Tokmetzis. Dit was nadat een van ons, Tomas Vanheste, een brisant document in handen had gekregen: een nooit geopenbaard Belgisch politierapport.
Hierin stond dat de zogenoemde MPA-affaire uit 2002, toen bleek dat er verboden hormonen in varkensvoer terecht waren gekomen, veel groter was dan ooit naar buiten gebracht. Het politierapport spreekt zelfs van ‘een nooit eerder gezien gevaar voor de volksgezondheid in heel Europa,’ omdat de hormonen óók in de menselijke voedselketen terecht waren gekomen.
Het vormde het startschot van ons onderzoek. Inlezen, bronnen benaderen, Wob-verzoeken indienen, praten met experts, overleggen met elkaar. Na weken vooronderzoek werd duidelijk dat we hier een belangrijk verhaal te pakken hadden. De hoofdredactie gaf ons de tijd om dit ingewikkelde, gelaagde en vooral ook ‘oude’ verhaal - het speelde in 2002 - te ontrafelen.
Vandaag lezen jullie het eerste verhaal op De Correspondent. Morgen en overmorgen volgen nog twee stukken.
Lees hier het eerste verhaal van onze onderzoeksgroep