Heeft het zin om met ontwikkelingsgeld media op te zetten?
De afgelopen twee weken hebben nog veelal in het teken gestaan van mijn onthulling over misstanden bij de Nederlandse hulporganisatie Free Press Unlimited.
Ik ontving allerlei e-mails, telefoontjes en berichtjes van oud-medewerkers en partners van Free Press Unlimited, die wilden melden dat ze zich herkenden in het verhaal. Ik ontving ook veel mails van lezers die in de war waren door de reactie van Free Press Unlimited. Ik ontving een opzegging van iemand die mijn artikelen tendentieus vond. En ik ontving mails van mensen die juist lid waren geworden vanwege mijn journalistiek.
Dat het stuk zulke extreme reacties oproept is natuurlijk te verwachten. Maar of het ook iets oplevert? Of er iets verbetert bij Free Press en voor de redactie van Radio Tamazuj? Ik blijf de ontwikkelingen uiteraard volgen en houd jullie op de hoogte.
Links I liked
Dan weer eens een mooi lijstje artikelen, docu’s en websites die ik de moeite waard vond.
- Naar aanleiding van mijn verhaal over Free Press Unlimited klom journalist Arne Doornebal in de pen over zijn ervaringen met media in Zuid-Soedan. Doornebal was betrokken bij de Zuid-Soedanese krant New Nation, die met hulpgeld van de Belgische overheid werd opgezet en in stand gehouden. Hij roept de terechte vraag op: heeft het zin om met ontwikkelingsgeld media op te zetten?
- Een paar jaar geleden deed ik voor De Correspondent een groot project over noodhulp. Telkens als er ergens een grote ramp is, zijn die artikelen weer relevant. Zoals ook vorige week, met de aardbeving in Mexico: in dit verhaal leg ik uit waarom hulp na zo’n ramp vaak traag op gang komt. In diezelfde categorie vond ik dit een mooie blog, over noodhulp na overstromingen in Nepal. Saugat Gautam, een hulpmedewerker van ICCO, beschrijft hoe moeilijk het is de hulp op een eerlijke manier uit te delen. Al snel raakt hij namelijk verstrikt in een politiek-culturele slangenkuil.
- Vorige week werd de World Benchmarking Alliance gelanceerd. Een interessant project: deze groep gaat maatstaven ontwikkelen waarmee bedrijven hun bijdrage aan de duurzame ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties (SDGs) kunnen meten en vergelijken. Het volgen waard.
- Hij stond al lang op mijn lijstje, maar deze week heb ik ’m eindelijk gekeken: de documentaire De Kinderen van Juf Kiet. Over een klein Brabants dorp waar Juf Kiet haar klas met migrantenkinderen (veel uit Syrië) in goede banen probeert te leiden. Wát een inspirerende vrouw, en wát een mooi inzicht in de problemen van integratie.
Onderhandelen doe je zo
Vorige week las ik het recent in het Nederlands verschenen Duurzaam Onderhandelen van David Shapiro. Niet de meest sprekende titel, maar voor iedereen die geïnteresseerd is in vredesonderhandelingen, vredesopbouw en conflictbemiddeling - zeker een aanrader.
Shapiro is oprichter en directeur van het Harvard International Negotiation Program en heeft dit praktische handboek geschreven voor iedereen die twee partijen bij elkaar wil brengen. Dat kan dus een huwelijk of een burenruzie zijn, maar mijn interesse werd vooral gewekt door de mooie voorbeelden die Shapiro aanhaalt uit de conflicten in bijvoorbeeld voormalig Joegoslavië en het Midden-Oosten.
En: ik kreeg een verrassing in de post! Volgens Sofie uit Eindhoven is The Dictator’s Handbook een must-read voor iedereen die met ontwikkelingssamenwerking bezig is. Dankjewel Sofie, ik ga zeker lezen!
Tot slot...
...nam ik een samen met collega’s Rufus Kain en Rob Wijnberg een filmpje op waarin we in 1 minuut uitleggen wat De Correspondent is en doet. Stuur vooral rond aan vrienden die nog geen lid zijn!