Het nieuws over Buma/Stemra vertelt nog niet het hele verhaal

‘Buma-directeur Van Limpt waadt in de geur van decadentie,’ schreef de Volkskrant deze vrijdag. Het artikel gaat in op allerlei kosten die de directeur in zijn eerste jaar heeft gemaakt.

Een schrijnend overzicht voor de 26.000 liedschrijvers en muziekuitgevers die van Buma/Stemra afhankelijk zijn. Toen Wim van Limpt in juni 2016 directeur werd, beloofde hij te zorgen dat zoveel mogelijk van het geld dat de auteursrechtenorganisatie int naar hen zou gaan.

Toch vertelt het nieuws van vandaag niet het hele verhaal. Dat is bij Buma/Stemra ook vrijwel onmogelijk, want de organisatie is berucht om haar belangenconflicten, en bijna iedere bron die je spreekt heeft een belang. Soms is het er net House of Cards.

Juist daarom verschijnt mijn analyse van dit debacle niet vandaag, maar pas komende week, na verder onderzoek. In de tussentijd heb ik hieronder links voor je verzameld naar de belangrijkste Buma/Stemra-artikelen van deze dagen.

Lees hier het Volkskrantartikel (achter betaalmuur) Lees hier het weerwoord van Van Limpt (achter betaalmuur) Hier gaat het Financieele Dagblad in op de structurele aard van de problemen Hier gaat BNR in op het Volkskrantartikel en grote verliezen bij Buma Cultuur (de organisatie achter Amsterdam Dance Event) Hier vind je een reconstructie en opinie van muziekvakbonden Ntb en VCTN Lees hier mijn verhaal over hoe Van Limpt Buma/Stemra wil redden En hier mijn verhaal over structurele problemen bij Buma/Stemra
Correspondent Muziekindustrie