Spring naar inhoud

Komt er nu wel of niet meer geld voor ontwikkelingssamenwerking?

Het gonsde deze week in de ontwikkelingswereld dat er eindelijk weer ‘fors meer geld’ wordt uitgetrokken voor ontwikkelingssamenwerking. Allerlei getallen deden de ronde, oplopend tot 1,8 miljard euro extra. Ik las het regeerakkoord, en zag: het document blinkt wat de cijfers betreft uit in vaagheid.

Onder Rutte II is gi-gan-tisch bezuinigd op ontwikkelingshulp. In de afgelopen drie jaar 750 miljoen euro op jaarbasis en vanaf 2017 1 miljard per jaar. Het budget staat nu op ongeveer 4,5 miljard euro.

Bovendien werd bijna een kwart van de ontwikkelingsbegroting besteed aan de opvang van eerstejaars asielzoekers in Nederland. Met nogal een vreemde constructie die je een ‘kasschuif’ noemt gaf het vorige kabinet toekomstig ontwikkelingsbudget in eigen land uit.

Rutte III gaat dat gat in de toekomstige begroting weer vullen, is te lezen in het regeerakkoord. Dat is positief. Maar over de gehele begroting staat er iets vreemds: ‘… en [zo] komt het budget weer op 0,7% BNI minus 1,4 miljard euro.’

Ik heb lang op die zin gekauwd. Het budget wordt 0,7 procent van het BNI minus 1,4 miljard euro? Dan is het toch niet 0,7 procent van het BNI?

0,7 procent van het BNI is de norm die rijke landen onderling hebben afgesproken als bijdrage voor ontwikkelingssamenwerking. Al jaren komt Nederland die internationale afspraak niet na. De bezuinigingen van Rutte II brachten het percentage zelfs terug tot onder de 0,5 procent van het BNI.

Dit regeerakkoord suggereert dat het nieuwe kabinet de 0,7-norm wél gaat halen. Maar dat zie je niet terug in de getallen. Op navraag wordt door de partijen inderdaad bevestigd dat 0,7 procent niet gehaald gaat worden, maar dat we uitkomen op ongeveer 0,56 procent. De structurele bezuinigingen van 1,4 miljard die gedaan werden door Ruttes eerdere kabinetten, worden namelijk niet teruggedraaid (vandaar ‘minus 1,4 miljard’). En die zullen dus ook de komende jaren nog doorwerken.

De facto komt er dus nauwelijks extra geld bij de ontwikkelingsbegroting. Natalie Righton rekende dit mooi door in de Volkskrant - haar stuk is dan ook zeer het lezen waard.

Bron: Partos.
Lees hier de knappe analyse van Natalie Righton in De Volkskrant Meer weten over de besteding van het ontwikkelingsbudget? Lees hier mijn analyse Deze prangende vragen moeten we de regering volgens mij stellen over ontwikkelingssamenwerking Schrijf je hier in voor mijn nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van mijn artikelen
Correspondent Globalisering