The Borneo Case. Een film over het redden van een regenwoud

Jelmer Mommers
Correspondent Democratie & Klimaat

The Borneo Case laat zien dat de inspanningen van een kleine groep activisten een groot verschil kunnen maken. Je kon de documentaire uit het Movies that Matter-archief hier tijdelijk bekijken.

The Borneo Case is een documentaire over vier activisten die de kap van regenwoud op het Maleisische deel van het eiland Borneo willen tegenhouden. Ze nemen het op tegen een corrupte politicus, een harteloze industrie en een schimmig netwerk van buitenlandse holdings en vermogensbeheerders dat uiteindelijk terugleidt tot Amerikaanse en Europese banken, waaronder Deutsche Bank.

Hoofdpersoon is Mutang Urud, een inwoner van het regenwoud in de Maleisische deelstaat Zijn volk, de raakt in de verdrukking wanneer de regering in de jaren negentig steeds meer

In de film zien we hoe Mutang zijn eerder gestaakte strijd weer oppakt, geholpen door een Zwitserse advocaat, een Britse onderzoeksjournalist en een Maleisische radiopresentator die werkt vanuit Londen. Samen zorgen ze ervoor dat de situatie in Sarawak ten goede verandert; dat de aftreedt, dat een stuwdam die het regenwoud zou vernietigen er toch niet komt.

Youtube plaatst cookies bij het bekijken van deze video Bekijk video op Youtube
Bekijk hier de trailer van de film.

Wat deze film goed maakt

Het klinkt misschien als de zoveelste strijd voor een stuk oerwoud op een eiland ver weg. Maar daarmee doe je de film tekort. Want je ziet door dit ene verhaal hoe het systeem (niet) werkt.

Je ziet hoe de internationale gemeenschap faalt, hoe een dictatoriale heerser zijn land berooft, hoe de vrije pers dat - ondanks bedreigingen en zwartmakerij door die overheid – aan de kaak kan stellen. Het is een verhaal over een en wat een kleine groep toegewijde wereldburgers

Na het boeken van een cruciale overwinning zegt de journalist die het onderzoek naar de corruptie leidde: ‘Het enige wat hiervoor nodig was, was een beetje toegewijd speurwerk.’ Dat is een understatement van haar eigen inzet, maar op een ander niveau is het gewoon wáár: waar onderzoekers en burgers in actie komen, volgt vaak (maar niet altijd) verandering.

Waar onderzoekers en burgers in actie komen, volgt vaak verandering

Als je ziet, realiseer je je hoeveel er nog te winnen valt en hoe domino-effecten op gang kunnen komen. Rewcastle Brown groeit uit tot een soort boegbeeld van vrij Sarawak: als ze er komt demonstreren tegen de Maleisische overheid, gaan 500.000 mensen de straat op.

De vier redden uiteindelijk geen heel oerwoud, maar wel een stukje. Dat is van ongekend belang. In de oude bossen is de soortenrijkdom nog ontelbaar, leven mensen nog in en zitten grote hoeveelheden

Zo kun jij helpen het regenwoud te beschermen

Als je na het zien van The Borneo Case iets wil doen om de strijd van inheemse groepen en internationale bosbeschermers en activisten te steunen, kun je overwegen te doneren aan bijvoorbeeld het dat in de film aan bod komt en dat zich richt op bescherming van het regenwoud. Of bijvoorbeeld aan Al met een donatie van kun je eraan dat een bestaand stuk regenwoud

Lees meer: