Op 26 oktober verschijnt het boek van de pedagoog De vrucht van meer dan tien jaar intensief onderzoek naar radicaliserende jongeren.

Sieckelinck en zijn collega’s spraken met tientallen jongeren die een radicale periode achter de rug hadden. In Nederland, maar ook in Groot-Brittannië en Denemarken.

Wat blijkt: op het moment dat zij als adolescent op zoek gaan naar zingeving, idealen en identiteit is er niemand die ze daarbij ondersteunt.

Sieckelinck laat een uniek geluid horen in deze kwestie

‘Sieckelinck biedt bedachtzaamheid tegenover impulsiviteit, nuance tegenover fanatisme, grondige bestudering tegenover emotionele reflexen,’ zegt psychiater Dirk De Wachter over het boek dat er nu ligt.

En dat bij een onderwerp dat de laatste jaren steevast angst en andere heftige emoties oproept: radicaliserende jongeren. Die bereid zijn om zichzelf te vernietigen in de strijd voor een andere wereld.

Sieckelinck laat een uniek geluid horen in deze kwestie door zich af te vragen wat de aantrekkingskracht is voor jongeren van een radicaal andere wereld. Het antwoord op die vraag levert nieuw inzicht op in de belevingswereld van veel jongeren. Daarom breng ik mijn interview met Sieckelinck uit mei vorig jaar opnieuw.

Verder lezen?

De strijd tegen extremisme begint met die voor mensenrechten, stelt deze ex-jihadist Dertien jaar lang ronselde Maajid Nawaz (36) islamitische jongeren voor de stichting van een wereldwijd kalifaat. Nu staat hij aan het hoofd van een denktank tegen extremisme. Zijn belangrijkste les: geef boze jonge moslims een geloofwaardig alternatief, door zelf consequent de mensenrechten na te leven. Ook in Guantánamo Bay. Een interview. Lees het interview van Robin de Wever hier terug Bootjes vol vluchtelingen zien we nauwelijks meer. Maar de reden is een nog groter probleem De afgelopen maanden stokte de toestroom van migranten die over zee Europa binnen probeerden te komen. Dat heeft alles te maken met bikkelhard Europees beleid. Minder bekend zijn de gevolgen voor de migranten die nu vastzitten in Libië. Lees het verhaal van Daniel Howden hier terug