Beste,

En toen stonden zij zomaar op het En voor de camera’s. Vol goede moed.

De een toonde zich al zelfverzekerd op een nieuw terrein. Zoals Carola Schouten, minister van Landbouw en vice-premier (ChristenUnie) en Wouter Koolmees, minister van Sociale Zaken (D66).

De ander was nog wat zoekend naar meer dan goede bedoelingen. Zoals Ank Bijleveld, minister van Defensie (CDA), en Halbe Zijlstra, minister van Buitenlandse Zaken.

De drie vicepremiers spraken bij als een bijna ingewerkt trio, soepel en met mate serieus, met bezieling en respect voor elkaars verschillende stijlen en herkomst. Veelbelovend.

Rutte: niet tussentijds naar Europa

De meest concrete uiting van betrokkenheid bij het nieuwe project was de toezegging van drievoudig premier Mark Rutte (VVD).

Te midden van alle interviewtjes met de nieuwe bewindslieden, deed Rutte een uitspraak om te onthouden. Vooral als hij toch gevraagd wordt voorzitter van de Europese Raad te worden.

Hij zei zonder omwegen: Ik doe deze baan tot maart 2021 en zolang de formatie daarna duurt. Ik teken met deze mooie ploeg voor een wervelende rit. Die gaat drieënhalf jaar duren.

Woensdag houdt Rutte zijn derde regeringsverklaring. Aansluitend debatteert de Kamer erover.

Kansen en risico’s

De gang van zaken bij de personele samenstelling van het kabinet was redelijk te begrijpen binnen de Haagse logica. Maar louter op bewezen prestaties en aantoonbaar talent is de ploeg niet samengesteld. Dat gold voor een aantal beloonde trouwe secondanten. Ter relativering: veelbelovende buitenstaanders slagen ook niet altijd.

Naast alle uitgesproken goede wil zijn er een paar grote bezwaren en risico’s die dit kabinet Rutte III zullen opbreken als zij niet alsnog worden geadresseerd.

Illustratie: Jip Piet (voor De Correspondent)

de ondankbaarheid van regeren in deze tijd van geharnast eigen gelijk, de defensieve Europese plannen, het onbenoemd laten van de neoliberale regeeropvatting - de overheid als bedrijf.

Lees ook de zorgwekkende voorspelling van Maurice de Hond die op grond van de verkiezingsbewegingen van de laatste jaren een electorale afdroging van de voorspelt.

Al dat buitenland

De nodige aandacht gaat uit naar het nieuwe duo op Buitenlandse Zaken. De ervaren topdiplomaat Sigrid Kaag (D66) gaat buitenlandse handel en ontwikkelingssamenwerking doen. De voormalige fractievoorzitter van de VVD Halbe Zijlstra wordt de baas van de diplomatie, binnen en buiten Europa.

Over het verschil in ervaring met de materie zei Halbe Zijlstra: Sigrid Kaag en ik zijn ‘complementair en aanvullend.’ Even opzoeken wat daartussen het verschil zou kunnen zijn.

Hun ambtenaren zijn uit de vertrouwde Apenrots op de Bezuidenhoutseweg verdreven en hokken nu met de ambtenaren van Infrastructuur en Waterstaat. De leidt tot enige irritatie en ontmoediging.

Tweede keer zelf gedaan

De nu voltooide kabinetsformatie was de tweede waarin het staatshoofd geen andere rol vervulde dan die van nationaal geweten en beëdigen van de nieuwe bewindslieden.

Niemand heeft tegelijk een formatie op grond van dezelfde uitslag van 15 maart kunnen doen mét de koning in een rol als procesbegeleider. Zonder blijft het gissen wat beter werkt. Mijn eerste indruk is dat de politieke kaart zo lastig was, dat het niet veel verschil had gemaakt.

Ten slotte Eneco...

De 53 gemeenten die eigenaar zijn van het energiebedrijf Eneco beslissen deze maand of zij hun aandelen gaan

Onder aanvoering van de Rotterdamse D66-wethouder Adriaan Visser (31,7 procent van de aandelen) leek het pleit snel beslecht te zullen worden.

Sinds de gemeenteraad van Den Haag, de een na grootste aandeelhouder, tegen verkoop stemde, is de hoop op unanimiteit vervlogen.

Ook Amstelveen en sinds deze week willen hun aandelen behouden. Bijna een kwart van de aandeelhouders is tegen verkoop.

Het bedrijf wil graag zijn groene ambities kunnen volgen. Drie grote groenestroomklanten (NS, Schiphol en Albert Heijn) schreven een waarin zij waarschuwen voor verkoop aan een klimaatonverschillige partij.

De koper krijgt de volledige macht met minstens 75 procent van de aandelen. Er staat dus bij de stemming in de gemeentes met de laatste 19 procent van de aandelen.

Wil je op de hoogte blijven van mijn artikelen? Elke zaterdag mail ik een Politieke Weekbrief waarin ik samenvat wat me de afgelopen politieke week opviel en wat er staat te gebeuren, in Nederland, Europa en de VS. Wil je die ontvangen en mijn Politieke Dagboeken en andere verhalen in je inbox krijgen? Meld je dan aan! Schrijf je hier in!