Beste,

De laatste weken sprak ik veel mensen over Die gesprekken maakten duidelijk: er zijn nog een hoop noten te kraken. Dilemma’s waar ik al jaren mee bezig ben, maar waar ik nu duidelijke keuzes over moet maken.

Een greep:

  • In hoeverre ga ik zelf politiek stelling nemen?
  • Wat is het verschil tussen goede en slechte cijfers?
  • Hoe gebruik ik mijn eigen ervaringen?
  • Welke rol krijgt big data?
  • En de allermoeilijkste: hoe communiceer ik dat cijfers onzeker zijn, zonder het idee te geven dat ze nutteloos zijn?

Voor die laatste vraag ging ik te rade bij David Spiegelhalter, hoofd van de Royal Statistical Society en een ster in het communiceren van statistische onzekerheid.

We moeten nederiger zijn en onzekerheid durven accepteren, schrijft hij in zijn paper Maar als je overduidelijke onzin tegenkomt, kun je er wel degelijk iets van zeggen. ‘Misschien hebben we een soort van muscular uncertainty nodig.’

Maar hoe vertel je over die onzekerheid zonder dat mensen afhaken? Goede verhalen vertellen, benadrukt Spiegelhalter vaak. Zelf doet hij dat in boeken als Sex by numbers en The Norm chronicles.

Ook Tim Harford ziet de oplossing in verhalen. Hij is presentator van de radioshow More or Less - over cijfers in het nieuws - en een van de beste verhalenvertellers die ik ken. Afgelopen vrijdag ontmoette ik hem in Oxford voor een warme choco.

‘Wij proberen nieuwsgierigheid aan te wakkeren,’ vertelde hij. ‘Dat doe je niet alleen met feiten, maar ook met mooie verhalen.’ Zo laat je ook zien dat cijfers niet objectief zijn. ‘Statistieken beginnen bij mensen. Soms crappy mensen, soms heldhaftige.’

Ja, dacht ik op weg naar huis, dat moet een van de kernwoorden van mijn boek worden: nieuwsgierigheid. Want wie niet onzeker durft te zijn, is ook niet nieuwsgierig.

Leestips

Over nieuwsgierigheid gesproken... Hier mijn favoriete cijfer-leestips van de afgelopen weken:

#NerdAlert

Happy Hoe ga jij dit jaar?

Tot slot...

...schreef ik laatst over de populairste test om racisme te meten. Ik leerde: (Neem ook vooral een kijkje in de bijdragensectie, erg boeiende discussie.)

Wil je op de hoogte blijven van mijn artikelen? Als correspondent Ontcijferen onderzoek ik de getallenwereld. In mijn wekelijkse mail houd ik je op de hoogte van wat ik schrijf, zie, hoor en lees. Een vast onderdeel: #NerdAlert, voor de getallenliefhebbers. Schrijf je in voor mijn wekelijkse mail