Democraten luisteren meer muziek dan Republikeinen. Meer dan de helft van de Amerikanen die funk of soul streamt, is Democraat. En slechts drie genres hebben meer Republikeinse luisteraars: country, old country en christelijke muziek. Op Spotify dan.

Terug in Nederland raken mensen nu al in de stemming voor Kerstmis. Zo luistert Nederland naar ‘Niets Is Cooler Dan Kerstmis’ van Kinderen voor Kinderen en ‘Christmas Hearts’ van Miss Montreal.

Zomaar twee weetjes die ik opdook op de website van Glenn McDonald. Zijn naam hoor je misschien voor het eerst, maar als data-alchemist bij Spotify helpt McDonald honderden miljoenen mensen aan nieuwe muziek. Hij is een van de krachten achter playlists als Daily Mix en Discover Weekly, die luisteraars persoonlijke muziektips geven op basis van hun luistergedrag.

Zijn website is een schat aan informatie. Heerlijk om te verkennen met de aankomende feestdagen. Bovendien biedt ze een blik in het brein van een man die verandert hoe de wereld muziek ontdekt.

Wat is Every Noise At Once?

Every Noise brengt genres in kaart. Letterlijk. Als je de site opent, zie je een kaart van het digitale muzieklandschap, bestaand uit ruim 1.500 genres. Een mainstreamgenre als pop staat in grote letters, met aangrenzend in kleine letters het obscuurdere ‘deep dance pop.’

Sommige ‘Technical death metal’ en ‘brutal death metal’ worden niet verward met elkaar - of met ‘technical brutal death metal.’

‘Technical death metal’ en ‘brutal death metal’ worden niet verward met elkaar - of met ‘technical brutal death metal’

Want hoe preciezer McDonald en zijn collega’s bij Spotify muziekstijlen kunnen onderscheiden, hoe persoonlijker ze jou muziek kunnen aanbevelen én mensen naar hun platform kunnen trekken.

Maar: op Spotify zie je alleen het resultaat van al die kennis. Op Every Noise ligt de kennis voor het oprapen.

Wat kun je ermee?

Muzikale ontdekkingsreizigers zijn hier dan ook aan het juiste adres. Klik voor klik word je een diep muzikaal konijnenhol in gezogen. Je kunt er ook voor kiezen McDonalds vondsten kant-en-klaar voorgeschoteld te krijgen.

Deze vondsten vind je onderaan op de site. Bijvoorbeeld de verbanden tussen maar ook de meest voorkomende woorden per genre en welke in welk land nu al in zijn.

Ben je in een avontuurlijke bui? Dan kun je ook zelf de kaart met, om precies te zijn, 1.537 genres verkennen. In het begin lijkt het chaos, maar er zit orde in. Zo vind je bovenin de meest elektronische muziek, en onderin de meest akoestische.

Klik je op een genre, dan hoor je een voorbeeld. Van daar kun je verder naar een overzicht met gerelateerde artiesten. Bij ieder genre horen ook verschillende (meestal drie) Spotifyplaylists. ‘Playlist’ bevat de populairste nummers binnen het genre, de lijst ‘pulse’ heeft nummers waar fans nu naar luisteren en ‘edge’ zoekt de grenzen van het genre op.

Als je de kaart te onoverzichtelijk vindt, kun je de genres ook als lijst bekijken. De lijst kun je niet alleen ordenen naar populariteit, maar ook naar of (het hoogste percentage vrouwelijke luisteraars vind je bij ‘teen pop,’ het laagste bij ‘progressive deathcore’).

Wat heb je eraan?

Glenn McDonald begon met Every Noise in 2013. Hij werkte bij muziekdatabedrijf The Echo Nest. In 2015 werd Echo Nest, en daarmee McDonalds onderzoek, gekocht door Spotify. Sindsdien worden de data die de site zo elegant weergeeft ook gebruikt en gevormd door de streamingdienst.

Zichzelf omschrijft McDonald als een beheerder van Spotify’s playlistrobots. In de praktijk betekent dat: computerprogramma’s maken die ons luistergedrag meten, patronen zoeken en lijstjes samenstellen. Veel mensen zouden het op den duur doodsaai vinden. McDonald ziet er een pad naar vrijheid in.

Mooie muziek ligt in het volle zicht verborgen. Alles wat je miste was een schatkaart

Hij heeft een punt. Hoewel ben je op Every Noise opvallend vrij om het rijke landschap van online muziek te verkennen. Daarbij ligt de klemtoon op online. Platen verzamelen om muziek te ontdekken vergelijkt McDonald met auto’s verzamelen om het zonnestelsel te ontdekken.

McDonald weet dat Every Noise in zijn rauwste vorm voor sommige mensen een is. Toch hoopt hij dat zijn site nieuwsgierigheid aanwakkert. Omdat er zoveel meer geluiden zijn dan we weten en zoveel meer artiesten die in hun eigen uithoek van de wereld al jaren geliefd zijn.

Wat hij maar wil zeggen: mooie muziek ligt in het volle zicht verborgen. Alles wat je miste was een schatkaart.

Lees ook:

Tien manieren om dit jaar nieuwe muziek te ontdekken Je kunt tegenwoordig eindeloos veel muziek online vinden. En toch hoor je telkens dezelfde nummers. Hoe ontdek je nieuwe pareltjes? Dit zijn de tien beste tips die ik van jullie kreeg. Lees mijn verhaal hier terug Hoe kom jij uit Spotify’s filterbubbel? Spotify kan geweldig zijn om muziek te ontdekken. Maar de streamingdienst kent je zo goed, dat hij precies geeft wat je gewend bent. Tijd om weer verrast te worden. Hoe leren jullie nieuwe muziek kennen? Lees mijn verhaal hier terug