Spring naar inhoud

Hoe de regering de Kamer probeert af te schepen na onze onthullingen over een voedselschandaal

De indruk wekken overal op in te gaan, maar feitelijk alle lastige vragen omzeilen. Het is een kunst die sommige politici tot in de puntjes beheersen. Dat blijkt ook weer uit de brief die de toenmalige ministers Henk Kamp en Edith Schippers half oktober aan de Tweede Kamer stuurden in reactie op onze artikelen over de MPA-affaire.

Als geheugensteuntje: eind september gingen Lucien Hordijk, Maurits Martijn en ik in drie stukken in op een voedselschandaal uit 2002. Met hormonen besmet suikerwater was toen in varkensvoer en in limonades terechtgekomen. Op basis van geheimgehouden documenten en gesprekken met bronnen toonden we aan dat de omvang van het schandaal veel groter was dan destijds naar buiten is gebracht.

Wel was de regering er in de zomer van 2002 als de kippen bij om de Kamer en het publiek te verzekeren dat er geen enkel gevaar voor de volksgezondheid dreigde. Dit nog voor ze goed had uitgezocht waar het besmette suikerwater allemaal was beland.

Achter de schermen woedde ondertussen een heftige strijd over labresultaten die zouden uitwijzen dat er ook andere varkens waren besmet dan de overheid aan de Kamer en de Europese Commissie mededeelde.

Een Nederlandse varkensboer vocht jarenlang om de testresultaten van zijn eigen varkens te krijgen. Terwijl hij te horen kreeg dat ze na vijf jaar waren vernietigd, vond hij ze later in zijn brievenbus. Alle varkens in een volgens de overheid niet besmet spoor bleken wél positief getest.

De overheid plaatste slechts een gedeelte van alle boerderijen waaraan besmet varkensvoer was geleverd onder toezicht. Volgens een rechtshoogleraar betekenen de Europese regels klip en klaar dat dit bij alle bedrijven had moeten gebeuren.

Op al deze en andere heikele punten die in onze stukken naar voren komen, gingen Kamp en Schippers niet in.

‘Het kabinet praat er volledig omheen,’ zegt Esther Ouwehand (Partij voor de Dieren) aan de telefoon. Zij wilde de regering in een plenair debat ter verantwoording roepen over het niet goed informeren van de Kamer en de sussende toon die destijds werd aangeslagen. Maar daar kon ze tot haar frustratie geen meerderheid voor vinden.

Vanavond om 18.30 uur is er wel een dertigledendebat. ‘Wij gaan er met gestrekt been in,’ kondigt Ouwehand alvast aan. Met spanning wachten we af of zij en haar collega’s de nieuwe regering zo ver krijgen dat ze de door het vorige kabinet handig omzeilde vragen wél beantwoordt.

P.S. Donderdagmiddag kwam het bericht dat het debat vanwege het uitlopen van de Algemene Financiële Beschouwingen tot nader order is uitgesteld.

De brief van de regering Stuk 1: Hoe de overheid een schandaal met gevaarlijke hormonen onder de mat veegde. Stuk 2: Zo kwamen hormonen van farmagigant Wyeth in voedsel terecht. Stuk 3: Hoe de Nederlandse overheid een varkensboer tevergeefs het zwijgen op probeerde te leggen.
Correspondent Europa tussen macht en verbeelding