Beste,

Om te beginnen: eerder dit jaar schreef ik over hoe we voortdurend bezig zijn met opladen en bijtanken, om vervolgens weer mee te kunnen rennen in de race.

Toen ik vorige week een lezing gaf over de problematische kanten van die metafoor, werd me gevraagd of ik ideeën had voor alternatieve beeldspraak.

Niet echt, besefte ik: een paar vage voorzetjes, meer niet – en dat terwijl het nadenken over oplossingen toch minstens zo belangrijk is als het stellen van een diagnose.

Hoog tijd om daar iets aan te doen dus.

Komt een aap bij de rechter

En dan: deze week ging het radioprogramma This American Life in op het niet-altijd-even-heldere onderscheid tussen mens en dier, een onderwerp waar ik vorig jaar over schreef

Daarin kwam ook het juridische getouwtrek aan bod rondom het en de vraag wie de auteur, en dus de eigenaar, van die selfie is.

Een boeiende zaak vind ik, die niet alleen ingaat op de rechtspositie van dieren, maar ook op het auteursrecht in de fotografie.

De vraag van wie een foto is, is door de geschiedenis heen steeds anders beantwoord – en het antwoord dat we geven zegt veel over onze kijk op creativiteit, eigenaarschap, en de rol van technologie.

In deze aanbeveling ga ik op beide kwesties wat dieper in:

Goed weekend,

Lynn

Wil je volgen wat ik zoal lees en schrijf? Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief Op De Correspondent verdiep ik me in moderne sleutelwoorden en schrijf ik over alledaagse cultuur. Wil je per mail op de hoogte blijven van nieuwe stukken in de maak en wat ik zoal voor moois tegenkom op De Correspondent en daarbuiten? Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief! Inschrijven doe je hier