Beste,

Waarom wordt zomaar een zin uit het regeerakkoord de eerste heikele kwestie van een nieuw kabinet? Afschaffing van de dividendbelasting blijkt een zenuw te raken.

Premier Mark Rutte III kon het derde debat over die dividendbelasting alleen ongeschonden afsluiten dankzij de minimale meerderheid (76 zetels) van zijn coalitiekabinet.

Verder debuteerden twee nieuwe ministers met aanzienlijk succes: Halbe Zijlstra (VVD) op Buitenlandse Zaken, en Kajsa Ollongren (D66) op Binnenlandse Zaken. Voor de laatste belooft de afschaffing van de referendumwet een pittige politieke test te worden.

De wereldregering

Natuurlijk is er geen wereldregering, maar als nog steeds vaag aangeduide internationale bedrijven hun zin krijgen en Nederland 1,4 miljard euro weggeeft om hen te plezieren, dan doet de vraag zich voor wie de baas is.

Premier Rutte en zijn bevriende fractievoorzitters Klaas Dijkhoff (VVD), Sybrand Buma (CDA), Alexander Pechtold (D66) en Gert-Jan Segers (ChristenUnie) konden weinig meer aanvoeren dan dat een open land als Nederland voor en na Brexit zichzelf extra aantrekkelijk moet maken.

In een schetste ik Nederland als een land dat sinds eeuwen vroom open zeeën en open grenzen en gelijke rechten bepleit, maar zelf net even wat linker denkt te kunnen zijn op fiscaal gebied, zonder dat de grotere concullega’s het merken of erg vinden.

Illustratie Jip Piet voor De Correspondent

Ik denk dat de tijd is aangebroken af te kicken van deze praktijken. Nederland wordt snel . Ons oude pleidooi voor gelijke speelvelden is het enige dat klopt en eerlijk duurt het langst.

Geen referendum over afschaffing van het referendum?

De coalitiepartners werden het erover eens aan de formatietafel. Maar het is geen sterk verhaal.

Het raadgevend referendum is het politieke centrum niet goed bevallen maar vergeten wordt dat de meeste politici het zelf hebben verpest door op voorhand te verklaren dat zij de uitslag zouden respecteren.

We hebben een raadgevend referendum. Daar moet je goed naar luisteren maar je hoeft het niet een-op-een uit te voeren. Toen de uitslag - die door eigen schuld letterlijk moest worden opgevat - niet beviel, besloot de coalitie de hele wet maar te schrappen.

Een alternatief dat oppositiepartijen en deskundigen is de wet verfijnen en meer ervaring opdoen. D66, van oudsher dé referendumpartij, zou daar normaliter ook voor zijn, maar zit nu klem in het regeerakkoord. In ruil kreeg D66 een gekozen burgemeester, maar dat is appels met peren vergelijken.

De nieuwe minister van Binnenlandse Zaken Ollongren sloeg zich met gezond verstand en menselijkheid door de meeste vragen en verwijten heen. Alleen toen zij moest melden dat het kabinet misschien wil dat nog een referendum kan worden gehouden over de afschaffing van de referendumwet, moest zij vluchten in tactisch tijdrekken.

Zijlstra een en al diplomatie

Halbe Zijlstra, de oud-fractievoorzitter van de VVD had al gewaarschuwd. Als minister van Buitenlandse Zaken zou hij wel eens uit een ander vaatje kunnen tappen.

Zo ging het ook met zijn eerste in de Kamer. Hij plaatste zich in de rechte lijn van PvdA-voorgangers Frans Timmermans en Bert Koenders. Europa hebben we nodig. Mensenrechten, natuurlijk.

Aardig voor iedere opponent. Tactvol tot diep in de nacht. Maar ook een realist. Niet te veel lesjes lezen aan dictators. Een fascinerend loopbaanvervolg.

Wet-Hillen: Boete of subsidie?

Ook de deskundigen gaven het kabinet grotendeels gelijk. Niet allemaal. De afschaffing van de wet-Hillen gaat nog maar zal er wel komen.

Dat betekent dat huizenbezitters, die hun hypotheek hebben afgelost en dus geen rente meer kunnen aftrekken, op den duur geen verlichting van het eigenwoningforfait krijgen.

Actievoerder-getuige Hans Wiegel noemde het tijdens een hoorzitting deze week Meer fiscaal-technisch gezien is het een subsidie die verdwijnt. Net als op den duur de aftrek van hypotheekrente. Dan wordt het eigen huis een dat als zodanig belast wordt.

Brexit blijft ongewis

De regering van de Britse premier Theresa May hangt aan een draadje, maar blijft nog wel even omdat niemand die ertoe doet in Londen belang heeft bij een snelle val.

Dat betoogde Jon Henley, Europa-redacteur van The Guardian in een

Intussen zitten de Brexit-onderhandelingen met de EU muurvast. Nederland moet er serieus rekening mee houden dat de Britten straks buiten de poort staan zonder fatsoenlijk akkoord. Dat betogen drie parlementariërs die over Brexit en Nederland.

Ter lering en vermaak: een over de Brexiteers die zelf vaak ‘erelid van de gevestigde orde’ zijn. Het bedrog van de conservatieve elite.

Gasbesluit moet over

Een potentieel verstrekkende uitspraak deze week van de Raad van State, de hoogste bestuursrechter. Het van voormalig minister Henk Kamp (VVD, Economische Zaken) moet over. Maar de NAM mag blijven pompen op het voorgenomen niveau.

De Raad gaf de nieuwe minister van Gas én van Klimaat, Eric Wiebes, de beter uit te leggen waarom er niet sneller op duurzame energiebronnen wordt overgeschakeld, en waarom het geplande niveau van gas oppompen verantwoord is.

De minister zei in de Kamer ook dat het kabinet geen proefboringen naar wil. Het moratorium wordt verlengd tot 2023.

Nationale Politie: half gelukt

Een Haags rapport met voor Haagse begrippen pittige kritiek. Na vier jaar onderzoek constateert de dat de samenvoeging van 26 regionale politiekorpsen tot één Nationale Politie nog niet heeft gebracht wat er van werd verwacht.

De beloofde kostenbeperking kwam er niet, er moet weer meer geld bij. En de is deels te veel verloren gegaan. De minister en Den Haag moeten dus een stap terug doen.

Voorspelbaar voor wie zich de eindeloze invoeringsdebatten met toenmalig minister Ivo Opstelten (VVD, Veiligheid en Justitie) herinnert. Maar ophouden en terugdraaien is geen optie.

Er wordt altijd met veel managementwijsheden geschermd in Den Haag, maar leiding geven blijkt zelden makkelijk. De relatief nieuwe ruikt zijn kans. De nieuwe minister Ferdinand Grapperhaus (CDA, Justitie en Veiligheid) gaat nog even nadenken.

Wil je op de hoogte blijven van mijn artikelen? Elke zaterdag mail ik een Politieke Weekbrief waarin ik samenvat wat me de afgelopen politieke week opviel en wat er staat te gebeuren, in Nederland, Europa en de VS. Wil je die ontvangen en mijn Politieke Dagboeken en andere verhalen in je inbox krijgen? Meld je dan aan! Schrijf je hier in!