Deze veteranen bestrijden hun oorlogstrauma met een game
Wat doe je als therapie je oorlogstrauma niet kan verhelpen? Als je je schaamt of te trots bent om je verhaal te doen? In de Verenigde Staten is voor alle 4.500 getraumatiseerde Irak- en Afghanistan-veteranen een game ontwikkeld die helpt waar de therapie het laat afweten.
De lat ligt hoog na de korte film over het Maidanplein in Kiev. Mijn ambitie is om steeds het juiste beeldverhaal op het juiste moment te hebben. Daarbij zijn de twee bestanddelen van het woord beeldverhaal allebei van belang. Beeld zien we immers overal. Daarom hier kleine, persoonlijke films die handelen over de weerslag van ‘het grote nieuws’ op het individuele bestaan.
De korte film van vandaag is gemaakt door het Amerikaans-Nederlandse kunstenaars- en filmmakersduo duo Eline Jongsma en Kel O’Neill. Ze hebben oog voor veel facetten van de digitale cultuur.
Hun documentaire gaat over een experiment waarbij virtual reality wordt ingezet voor medische doeleinden. Speciaal voor oorlogsveteranen met een posttraumatische stresstoornis (PTSS) is een game ontwikkeld die hen helpt bij hun psychische problemen. In de Verenigde Staten lijden officieel meer dan 4.500 veteranen uit de Irak- en Afghanistanoorlogen aan PTSS.
Traditionele psychotherapie heeft geen antwoord op hun problemen. Veel veteranen willen - uit schaamte of trots - ook helemaal geen boekje opendoen over hun ervaringen in oorlogsgebied. Een game die levensechte situaties oproept blijkt hiervoor wonderwel een uitkomst te bieden.
Maak kennis met de merkwaardige wereld van Virtually Better, waar therapeut en oprichter Skip Rizzo achter de knoppen zit om langzaam maar zeker de totale imaginaire oorlogservaring op te roepen.