De lat ligt hoog na de over het Maidanplein in Kiev. Mijn ambitie is om steeds het juiste beeldverhaal op het juiste moment te hebben. Daarbij zijn de twee bestanddelen van het woord beeldverhaal allebei van belang. Beeld zien we immers overal. Daarom hier kleine, persoonlijke films die handelen over de weerslag van ‘het grote nieuws’ op het individuele bestaan.

De korte film van vandaag is gemaakt door het Amerikaans-Nederlandse kunstenaars- en filmmakersduo duo Eline Jongsma en Kel O’Neill. Ze hebben oog voor veel facetten van de digitale cultuur.

Hun documentaire gaat over een experiment waarbij virtual reality wordt ingezet voor medische doeleinden. Speciaal voor oorlogsveteranen met een posttraumatische stresstoornis (PTSS) is een game ontwikkeld die hen helpt bij hun psychische problemen. In de Verenigde Staten lijden officieel meer dan 4.500 veteranen uit de Irak- en Afghanistanoorlogen aan PTSS.

Traditionele psychotherapie heeft geen antwoord op hun problemen. Veel veteranen willen - uit schaamte of trots - ook helemaal geen boekje opendoen over hun ervaringen in oorlogsgebied. Een game die levensechte situaties oproept blijkt hiervoor wonderwel een uitkomst te bieden.

Maak kennis met de merkwaardige wereld van Virtually Better, waar therapeut en oprichter Skip Rizzo achter de knoppen zit om langzaam maar zeker de totale imaginaire oorlogservaring op te roepen.

Vimeo

Meer zien van dit docuduo? Een eerdere documentaire van Kel en Eline op De Correspondent laat de wondere wereld zien van een app die zorgt dat je altijd bij de hipste feesten en de beste concerten aanwezig bent. Zonder er ooit echt te zijn geweest. Naar die hippe club, thuis op de bank

De film Her gaat nog een stapje verder In de film Her van Spike Jonze wordt een schrijver verliefd op het besturingssysteem van zijn computer. Wat volgt is een waanzinnige film die continu verwart. Is een liefde tussen mens en machine echt mogelijk, vraagt correspondent Dimitri Tokmetzis zich na het zien van de film af. Lees hier Dimitri’s recensie van de film