We zijn rijk, veilig en gezond. ‘Luilekkerland’, zo zou de middeleeuwer onze wereld hebben genoemd. Toch leven we ook in een tijd van onbehagen. Steeds meer mensen verlangen naar vroeger, naar een Gouden Tijdperk dat eigenlijk nooit heeft bestaan. Waar komt die nostalgie vandaan? En hoe kunnen we onze blik weer op de toekomst richten?

Aan de hand van foto’s, boeken, videofragmenten en een broodrooster vertel ik in Tegenlicht Lab over oude dromen als de kortere werkweek en het basisinkomen. Ik ben heel benieuwd wat jullie van de aflevering vinden. 

Ik zal straks de aflevering ook in mijn tuin zetten, maar hier alvast drie bonusfragmenten als voorproefje: 

YouTube
Waarom gratis geld helpt
YouTube
Hoe betalen we het basisinkomen?
YouTube
De lessen van Isaac Asimov
Gratis geld? Julia Kramer van Tegenlicht schreef een korte geschiedenis van het basisinkomen. Is het een idee wiens tijd nu gekomen is? Lees het artikel hier En mijn eigen stuk over gratis geld Als je mensen zomaar geld geeft dan doen ze niks meer, denken we vaak. Maar een berg aan wetenschappelijk onderzoek wijst inmiddels het tegendeel uit: gratis geld helpt. Het is tijd voor een radicale hervorming van de verzorgingsstaat. Waarom we iedereen gratis geld moeten geven