Zo reageert de Joodse gemeenschap op een ‘pro-Palestina-activist.’ En slaan politici daar munt uit

Het systeemplafond is Nederland in een notendop: saai, efficiënt en gemakkelijk om dingen in te verbergen. Samen brengen we het Nederland eronder in beeld. Vandaag zijn we bij de Joodse gemeenschap, die reageerde op een ‘pro-Palestina-activist.’
Een 29-jarige ‘pro-Palestina-activist’ sloeg donderdagochtend met een houten knuppel de ruiten van het koosjere restaurant HaCarmel in Amsterdam stuk. Hij had een Palestijnse vlag in zijn hand en riep ‘Allahu Akbar’ en ‘Palestina.’
Donderdagavond reserveerde Arnoud Proos, voorlichter voor de Tweede Kamerfractie van de SGP, een tafel voor vijftien personen in het restaurant aan de Amstelveenseweg.
Er meldden zich uiteindelijk zeventien mensen. Waaronder de Kamerleden Han ten Broeke (VVD) en Joël Voordewind (ChristenUnie), die uiteindelijk weinig zouden eten omdat ze druk waren met het geven van quotes aan cameraploegen van NOS Journaal, AT5, Hart van Nederland en Telegraaf TV.
Van mijn tafelgenoten kende ik er een paar: Israëlisch ambassadeur Aviv Shir-On ontmoette ik een paar weken eerder bij de opening van het nieuwe Israëlcentrum in Nijkerk, Jan Zandbergen was ooit een collega bij HP/DeTijd en nu met mini-camera aanwezig voor een aflevering van zijn society-rubriek zonder vaste woon- of verblijfplaats en Menno de Bruyne - ook voorlichter voor de Tweede Kamerfractie van de SGP –, die had een blauw oog omdat hij een paar weken eerder bij het oversteken was aangereden door een scooter.

Zoveel aandacht had Proos nog nooit
Arnoud Proos nam het woord, zoveel aandacht had hij nog nooit gekregen voor een media-initiatief. Nadat hij de vreselijke beelden had gezien op het internet, besloot hij spontaan dat hij iets wilde doen: ‘Een gebaar van: wij denken aan jullie.’ En waar kon dat beter dan op de plaats delict? De maaltijd werd vergoed door de SGP, voor die mededeling werd geklapt.
Iedereen vond het, het bleef beleefd, ‘heel kort door de bocht’
Het was dringen wie tegenover de Israëlisch ambassadeur mocht zitten. Joël Voordewind (en Don Ceder van ChristenUnie Amsterdam) en Han ten Broeke (en Marianne Poot van VVD Amsterdam) wilden het allerliefste. Fotograaf Jan Dirk van der Burg kreeg de telefoons van beide heren met de opdracht om ze zo mooi mogelijk ‘en groupe’ te fotograferen. Later poseerden de politici ook nog met de uitbater. Hoewel Voordewind bijna van de foto viel, deelde hij hem op Twitter.
Om me heen werd geschamperd over Reinier van Dantzig, lijsttrekker voor D66 bij de gemeenteraadsverkiezingen in Amsterdam, die in een tweet had laten weten dat de dader wellicht getriggerd was door de beslissing van de Amerikaanse president Donald Trump om Jeruzalem te erkennen als hoofdstad van Israël. Iedereen vond dat, het bleef beleefd, ‘heel kort door de bocht.’


Eisenmann wil meer beveiligen
‘Hij vliegt gewoon uit de bocht,’ zei Ronnie Eisenmann van Eisenmann & Ravesteijn Advocaten – ‘Ik ben zijdelings nog betrokken geweest bij de eerste overname van Vitesse’ - die ook voorzitter (ad interim) is van het dagelijks bestuur van Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) en ‘zwaar actief’ binnen de VVD in Amsterdam-Zuid. Hij zei dat hij zich ‘wederom’ ging inzetten om ervoor te zorgen dat alle Joodse middenstanders zichzelf konden beveiligen of werden beveiligd.
‘Het is nodig, ze komen hun ongenoegen over internationale politieke beslissingen nu op ons botvieren. Als ik buiten ons kleine gettootje [Amstelveen en de Amsterdamse wijk Buitenveldert, MvR] kom, doe ik het keppeltje in de binnenzak. Niet omdat ik bang ben, maar omdat ik geen zin heb in het gedoe. Spugen, schelden, dat werk. Mijn zoon, die is twee bij twee, houdt ‘m gewoon op. Hij heeft geen last, die timmert er gewoon op, dat ruiken ze.’
Zijn dochter, die zich achter zijn brede rug ophield, zei dat ze altijd tegen geweld en agressie was.
Een andere oplossing dan beveiligen, aanhouden en berechten zag Eisenmann even niet. Hij noemde een deel van de Nederlandse moslims ‘geprogrammeerd’ door islamitische staten en keek uit naar een door het CIDI georganiseerde bijeenkomst voor tweehonderd ROC-docenten om daar ‘wat kennis in te blazen over de Holocaust.’


Meijer zit gezellig naast zijn vrouw
Tegenover mij zaten de SGP’ers Herman Meijer – tot vorig jaar ook voorlichter bij de SGP-Tweede Kamerfractie - en zijn vrouw Anneloes die zich geestelijk aan het voorbereiden waren op een predikantentoekomst in India of Afrika. Ze waren zich ervan bewust dat niet iedereen daar op zou zitten te wachten.
Herman maakte zich grote zorgen. Over de oprukkende ‘kortzichtigheid’ en zag het als zijn plicht om er te zijn voor de Joodse Nederlanders. Hij vertelde over een Joodse SGP-collega die regelmatig met een keppeltje door Amsterdam fietst en wat die daar allemaal naar zijn hoofd krijgt. ‘Ook spuug.’
Een Joodse SGP-collega kreeg ‘ook spuug’ naar zijn hoofd
Een andere aanwezige, ik weet niet meer wie, cornerde me onder het systeemplafond in het gangetje naar de toiletten en zei dat het huis van rabbijn Raphael Evers ondanks politiebewaking geregeld werd bekogeld met stenen. En dat de politie hem had afgeraden om nog langer met het openbaar vervoer te reizen omdat ze zijn veiligheid niet meer kon garanderen.
Een vrouw die meeluisterde, zei dat er van alle Joodse lagere scholen in Amsterdam er na de oorlog nog maar een over was. En dat het haar pijn deed te zien hoe erg die bewaakt moest worden.

En Voordewind en Ten Broeke komen quotes brengen
Op de houten bar stonden bossen bloemen, veelal tulpen. ‘Steunbetuigingen van lieve mensen uit Amsterdam,’ zei mede-eigenaar Daniel Baron, die direct na de aanslag met wat vrienden het glas had opgeveegd.
Hij stond op het punt om naar de opnames van de talkshow van Eva Jinek te gaan. Hij hoopte dat hij even rustig en beheerst zou kunnen zijn als bij zijn media-optredens eerder op de dag. ‘Natuurlijk ben ik geschrokken, er lagen vijf ruiten uit, maar het is belangrijk dat we niet wijken. We hebben de Israëlische vlag opgeraapt en weer aan de gevel gehangen. We hebben nogal wat aanloop van Israëlische toeristen en rekenen op bescherming door de overheid.’
Even later kwam lijsttrekker Reinier van Dantzig (D66) even zijn duim omhoogsteken, het bedienend personeel zei hem dat ‘ze’ – de politici, de pers en de eigenaar – achterin zaten, maar daar had hij geen behoefte aan. ‘Ik kom alleen maar even laten zien dat alle Amsterdammers op D66 kunnen rekenen.’
De serveerster: ‘Ik zal het doorgeven.’
Terug aan tafel ging het vooral door Herman en Anneloes inmiddels over andere zaken. Over het huwelijk, het krijgen van kinderen en waarom SGP’ers altijd naast hun vrouw willen zitten bij etentjes.
Antwoord: omdat ze die het leukste gezelschap vinden.
Het gesprek werd onderbroken door eerst Han ten Broeke van de VVD en daarna Joël Voordewind van de ChristenUnie, die vlak na elkaar ook nog even een quotje kwamen brengen.
Han ten Broeke: ‘Structurele dreiging vraagt om structurele beveiliging.’
Joël Voordewind: ‘Het is misschien wel tijd voor een structurele veiligheidsanalyse van Joodse eigendommen.’
Toen de laatste de jas al aan had, kwam hij nog een keer terug met een toevoeging: ‘En het eten was lekker.’