Beste,

De vrouwen staan op een podium. Allemaal dragen ze hetzelfde gouden glitterjurkje, allemaal zijn ze bloedmooi.

Nu zullen ze een voor een naar voren moeten wandelen en hun maten vertellen. Hun buste. Hun schouders. Hun heupen. Want zo hoort het bij de Miss Peru-verkiezing.

Er gebeurde iets heel anders.

Dit jaar noemden de deelneemsters niet hun centimeters, maar statistieken over geweld tegen vrouwen in hun land. 2.202 gevallen van vrouwenmoord in de afgelopen negen jaar. 81 procent van het geweld tegen meisjes onder de vijf jaar komt van binnen de familie.

Het fragment ontroerde me toen ik het bij zag. Je kunt eindeloze discussies hebben over foutmarges, definities, modellen - en dat is belangrijk.

Maar dit is uiteidelijk waar het om draait: met cijfers kun je de wereld verbeteren.

YouTube

Miss Peru deelnemers moeten hun maten vertellen, maar noemen in plaats daarvan statistieken over geweld tegen vrouwen.

Tijd dus om de statistiek te vieren. De Britse Royal Statistical Society greep het eind van het jaar aan om te benoemen.

De nationale winnaar: 0,1 procent - het percentage van het Verenigd Koninkrijk dat verstedelijkt is (meer dan 80 procent is bebouwd). Een verrassend klein getal.

Mijn aandacht werd vooral getrokken door de internationale winnaar: 69. Dat getal kwam van niemand minder dan Kim Kardashian, die het getal in januari als reactie op Trumps omstreden inreisverbod.

Want 69 was het aantal Amerikanen dat gemiddeld dood gaat door grasmaaiers. Tegenover 2 doden door jihadistische immigranten.

Genoeg gejubeld, want er is nog heel wat te verbeteren aan hoe cijfers worden gebruikt. Ook 2017 zat weer vol met gemartelde getallen - van alternative facts over de opkomst bij Trumps inauguratie tot

Helaas was 2017 het jaar waarin het normaal werd om bullshit te verkondingen - in ieder geval als je luisterde naar de machtigste man ter wereld. Dus is mijn goede voornemen voor 2018: onzincijfers aanpakken.

Hoe? Daar heb ik - als mijn andere voornemen uitkomt - volgend jaar een boek over.

#NerdAlert (de Kersteditie 🎄)

Als ik mijn huisgenoot fronsend met een stapel A4’tjes op de bank zie zitten, weet ik welke tijd van het jaar het is. Tijd voor Gruwelijk moeilijk, maar wát een kick als je een opgave doorhebt.

Tot en met 15 januari kun je de antwoorden inzenden. Tip: doe het samen met anderen. Ik merkte vorig jaar dat je elkaar echt op weg kan helpen. Mocht het nerdgen in je familie zitten, dan is dit ook een steengoede bliksemafleider voor vervelende ooms of irritante pubers.

Liever lezen? Het British Medical Journal brengt elk jaar een kersteditie uit met luchtig, vaak geestig, onderzoek. Zo blijkt dit jaar en (met het advies om meer manvriendelijke plekken met grote televisies te creëren).

In kun je uren grasduinen in vorige kerstedities.

Tot slot...

...schoof ik een tijdje geleden aan bij de Rudi & Freddie Show om het te hebben over mijn boek.

Met dank aan Anna Emanuel.

Wil je op de hoogte blijven van mijn artikelen? Als correspondent Ontcijferen onderzoek ik de getallenwereld. In mijn wekelijkse mail houd ik je op de hoogte van wat ik schrijf, zie, hoor en lees. Een vast onderdeel: #NerdAlert, voor de getallenliefhebbers. Schrijf je in voor mijn wekelijkse mail