Vimeo
Bekijk hier de webdocumentaire ‘Vreemde gasten’ van Eva van Pelt

Ook 2017 was weer het jaar van de vluchteling. Én van de opvang van die vluchteling.

Daarom wilde een film maken over het wel en wee van Nederlandse gastgezinnen. Hoe verschaffen we die een gevoel van thuis, een veilige omgeving, een toekomst? En hoe is het om een nieuwe huisgenoot uit een andere cultuur, vaak uit oorlogsgebied, te hebben?

Vorig jaar sprak ik haar al over dat plan. Na de vluchtelingenstroom was het tijd om in de spiegel te kijken. Hoe vertaalt verontwaardiging, idealisme of plichtsbesef zich naar de realiteit?

Van Pelt was via de organisatie mensen op het spoor gekomen die vluchtelingen een thuis wilden bieden. Volgens de Nederlandse regeling kan dat voor drie maanden.

Vreemde gasten is de ultieme korte kerstfilm van dit jaar

Takecarebnb faciliteert dan het contact tussen gastgezinnen en nieuwkomers. Vorig jaar vonden 65 dergelijke logeerperiodes plaats in 29 gemeentes, meldt het jaarverslag van de stichting.

Maar hoe ging dat in de praktijk? Van Pelt volgde een jaar lang meerdere gezinnen en hun logees. Vreemde gasten is zo een film geworden die verder gaat dan een momentopname van goede bedoelingen.

We zijn erbij vanaf de eerste kennismaking en de schuchtere pogingen om een gemeenschappelijk onderwerp te vinden. We zijn er op de momenten van benauwdheid en eenzaamheid. We zien onmogelijke en hilarische situaties, doorzettingsvermogen, oplossingsgerichtheid en opofferingsgezindheid.

De camera heeft daarbij veel oog voor detail: van de rol die de poes in een huishouden speelt tot het omdoen van een kettinkje, de aardbeien in de tuin, de schilderijtjes aan de muur en je eigen eettafel waar je ineens niet meer past – het is steeds het leven zelf, in alle eenvoud, onhandigheid en verlangens.

Waarmee ik eigenlijk wil zeggen: Vreemde gasten is de ultieme korte kerstfilm van dit jaar.

Op zoek naar een waardevol cadeau voor de feestdagen? Geef dan een winterlidmaatschap op De Correspondent cadeau! Voor 18 euro maak je vrienden en familie drie maanden lang blij met nieuwe verhalen. Maak en print in vijf minuten je eigen cadeaukaart

Kijk ook:

Amerika’s kerstdiners komen uit Christmas City - dat steeds islamitischer wordt Heel Amerika verstuurt zijn kerstkaarten via het stadje Noel, Missouri. Recent kwam er een heel ander verhaal op: de kippenstad zou geplaagd worden door een 'sharia.' Lees hier de reportage van Arjen van Veelen Kijken: Zo voelt het om Amerika uitgezet te zijn Fredy is de Verenigde Staten uitgezet als gevolg van Donald Trumps illegalenbeleid. In een Mexicaanse grensstad probeert hij zijn leven weer op te pakken en zijn vrouw terug te vinden. Maar hoe ga je verder als je Amerikaanse droom aan diggelen is gegaan? Kijk de film hier terug