De Zweedse romanschrijver, dichter en regisseur Lukas Moodysson (1969) wordt de meest geprezen filmmaker uit zijn land genoemd sinds Zijn oeuvre is wild en vaak experimenteel, wordt bevolkt door een bonte parade hoertjes, hippies, schurken en engeltjes, en omvat een reeks zeer uiteenlopende films. Dan weer spelen die zich af in het mistroostige Oostblok, dan weer in yuppie-New York. 

Bij het grote publiek werd Moodysson in 1998 bekend met het prachtige lesbische tieneravontuur Net als in zijn latere, hardere film over mensenhandel, geeft hij blijk van een diepgravend interesse in het drama van jong zijn (vooral jong en problematisch). 

Ook in zijn nieuwste, die 6 maart uitkomt, kiest hij het perspectief van de puber. De film is gebaseerd op een graphic novel van de hand van Moodyssons vrouw Coco, speelt zich af in de jaren tachtig en volgt drie rebelse schoolgaande meisjes – met zonderlinge kapsels – die een punkband beginnen. Alleen al dat gegeven is voor mij genoeg om nostalgisch anarchistisch naar de bioscoop te rennen.  

Volgende week zal ik de film hier uitgebreid bespreken, maar vanaf deze week kun je in het Amsterdamse filmmuseum EYE al Moodyssons oudere werk opnieuw bekijken. Het museum programmeert een retrospectief met zes van zijn films, waaronder Fucking Åmål (een must-see), Lilya 4-ever en de experimentele zwart-witfilm Container, waarin de regisseur op poëtische wijze de geest van een transseksueel verkent. 

Moodyssons films zijn vaak rauw, soms schokkend, maar hij is een meesterlijke verteller en bijna altijd lukt het hem om je totaal voor zijn personages in te nemen. Ik wil ze hier dan ook warm aanbevelen. Op 1 maart aanstaande zal de regisseur in het filmmuseum aanwezig zijn voor de voorpremière van We Are the Best; tot en met 4 maart is er elke avond een andere film van Moodysson te zien. Klik voor het volledige programma.  

YouTube
De trailer van We Are The Best
En mis vooral ook niet het rariteitenkabinet van The Quay Brothers De tentoonstelling The Quay Brothers’ Universe, ook in EYE, slaagt erin bezoekers volledig onder te dompelen in de wereld van deze unieke animators. Uren ronddwalen in het rariteitenkabinet van The Quay Brothers