Beste,

Wat een begin van het nieuwe jaar! Gisteravond was de eerste uitzending van De Brug te zien, de documentaireserie die ik samen met schrijver Frank Westerman presenteer.

Met collega’s en vrienden maakten we er een klein feestje van. We dronken Brugse Zot (alle credits voor deze woordgrap naar collega Bart Gloudemans) en aten toastjes met ajvar (een typisch Bosnische tapanade van paprika en aubergine).

De eerste aflevering speelt namelijk in de Bosnische stad waar we de tegenstellingen tussen de katholieke Kroatische en islamitische Bosnische stadshelften onderzoeken.

Deze maand volgen nog drie afleveringen, elke donderdag om 21:10 op NPO2.

Lees je liever?

Frank en ik schreven na terugkeer brieven aan elkaar. Over de vraag: is dat erg, een gesegregeerde stad? Waarom zo hard op zoek naar verzoening en integratie, als gescheiden leven ook werkt?

Nederland in de VN-Veiligheidsraad

Het nieuwe jaar begon ook voor Nederland spannend: we namen plaats in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. En daar is nogal wat energie in gaan zitten. Stroopwafels, houten tulpen, voetbaltoernooitjes: diplomatieke kosten noch moeite werden gespaard om ons aan tafel te krijgen.

En nu mogen we dus een jaar lang meedoen met de grote jongens. Maar hebben we daar iets aan?

Over die vraag verschenen deze week flink wat artikelen, podcasts en filmpjes. Ik zocht de interessantste voor jullie bij elkaar. Zoals een profiel van ‘onze man’ bij de VN, een interview met een oud-VN-diplomaat en een vooruitblik op 2018 van mijn favoriete VN-watcher.

Overigens is een van de tips een verhaal dat ik in 2015 schreef met onderzoeksassistent Lisa Peters. Toen onderzochten we wat er zou moeten veranderen om de Veiligheidsraad mee te laten gaan met haar tijd. Het antwoord:

Misschien dat Nederland zich dáár eens hard voor zou kunnen maken dit jaar.

Tot slot...

... was mijn lieve deze week ook op televisie!

Ze deed mee aan De Slimste Mens. Ik was apetrots, maar ga natuurlijk niets verklappen. kun je zelf terugkijken hoe ze het deed.

Wil je deze updates liever in je inbox? Dat kan! Schrijf je in en ik houd je tweewekelijks op de hoogte van alles wat ik schrijf, lees, zie en hoor over migratie en ontwikkeling. Meld je hier aan