Je hoeft niet naar te kijken om te weten van de vliegtuigen vol cocaïne die in de jaren tachtig van Colombia naar Miami gingen. Maar wist je dat werd gebruikt? En dat cocaïne zich hierdoor ook over dat eiland verspreidde?

Volgens sommigen is cocaïne de reden dat de rustige reggae van de jaren zeventig plaatsmaakte voor de Na dancehall kwam het elektronische, nog heftigere ragga, die op zijn beurt Amerikaanse rap en Londense drum-’n-bass beïnvloedde.

Dit alles leerde ik op mijn favoriete website over de geschiedenis van populaire muziek.

Duik diep in honderden genres

Acht jaar kostte het de Belgische architect Kwinten Crauwels en zijn broer Dries om Musicmap te maken. De site is live sinds juni 2016, maar ik ken hem pas sinds november, toen Correspondentlid Greg Scheirlinckx mij er onder een ander op wees.

Boogiewoogie is maar een van de 234 genres waar ik op uit had kunnen komen

Mijn eerste bezoek aan Musicmap: ik zie een skyline van grote populaire muziekgenres. Ik klik op blues en krijg een beknopte geschiedenisles. Daaronder staat een lijst subgenres. Ik kies boogiewoogie en zie opnieuw een korte geschiedenis, met onderaan de jackpot: een playlist met iconische liedjes uit het genre.

Boogiewoogie is maar een van de 234 genres waar ik op uit had kunnen komen. Wil je ook de 222 bronnen, de legenda en de secties over genres buiten de populaire muziek (zoals folk en klassiek) verkennen, dan ben je nog wel even zoet.

De stamboom van muziekgenres

Het coolste vind ik nog wel de manier waarop al die informatie is weergegeven. Zoals de naam doet vermoeden, is Musicmap een muzikale landkaart. Zoom in en je ziet een netwerk van genres, chronologisch (hoe hoger op de kaart hoe ouder) en via lijnen aan elkaar gelinkt. Houd je muis boven een genre en de direct verbonden genres eromheen lichten op.

Want hoewel ze allemaal hun eigen geschiedenis hebben, zijn hun histories onlosmakelijk met elkaar verbonden. Van reggae tot ragga, van hiphop tot drum-’n-bass. Musicmap laat die verwevenheid mooi zien.

Dat maakt de site ideaal om muziek te ontdekken waar je net niet in thuis bent. Dus klik maar eens op navigate (pijltje links in het menu); laat je vanaf daar direct vervoeren naar een van jouw favoriete genres; volg de lijn naar een aangrenzend genre en begin met ontdekken.

Meer lezen?

Neil Young wil zijn muziek redden van Spotify. Dus gooide hij zijn hele archief online Neil Young heeft zich altijd verzet tegen de geluidskwaliteit van Spotify en Apple. Dus nu heeft hij (bijna) al zijn albums, video’s en niet eerder uitgebrachte nummers op een site gezet. Een goudmijn! Lees mijn aanbeveling hier terug Geen zin om de regen te trotseren? Radio (Garden) brengt de wereld naar je huiskamer Heb je weleens een globe rondgedraaid, je vinger op een willekeurige plek laten landen en gezworen naar die plek op reis te gaan? Op Radio Garden kun je hetzelfde doen met één verschil: je bent er direct. Lees mijn aanbeveling hier terug Nieuwe muziek ontdekken? Met deze website ben je de rest van het jaar zoet Hij zit achter de technologie waarmee Spotify bepaalt wat we luisteren. Maar heeft ook een site waar je zelf op zoek kunt naar muziek. Zo kom je er bijvoorbeeld achter welke kerstmuziek Nederlanders luisteren (en kun je je eigen Top2000 samenstellen). Lees mijn aanbeveling hier terug