Gezocht: een ouder stel (75-plus) dat elkaar kent van de middelbare school
Aan het onderwijs is al 100 jaar niets veranderd, hoor ik vaak. Bijvoorbeeld in dit filmpje dat al meer dan 9 miljoen keer bekeken werd:
Het punt: terwijl de wereld steeds sneller verandert, is in het onderwijs alles bij het oude gebleven. Arme kinderen.
Maar is dat wel zo? Ik heb me er in mijn jaren als leraar Nederlands vaak over verbaasd dat ik vaak dezelfde les moest geven aan verschillende klassen, terwijl collega’s in hun lessen ook dezelfde stof behandelden. Kon dat niet wat effectiever? En zou technologie daarbij kunnen helpen?
Aan de andere kant: mijn effectiefste taallessen waren die waarin ik klassikaal, old skool, iets uitlegde om daarna te kijken of leerlingen het begrepen hadden. Waarom zou ik daar iets aan willen veranderen?
Scholen gaan niet mee met het digitale tijdperk. Toch?
Dat is het ene argument dat ik vaak hoor wanneer iemand zegt dat ons onderwijs niet van deze tijd is: leraren staan nog steeds voor de klas om les te geven. Het andere argument: scholen zijn niet meegegaan met het digitale tijdperk.
Op de basisscholen die ik de afgelopen maanden bezocht, stonden altijd twee oude computers in de hoek van het lokaal. Dat was een beetje een treurig gezicht.
Maar lector onderwijstechnologie Ben Williamson zegt in z’n boek Big Data in Education dat je net zo goed kan zeggen dat scholen juist hartstikke digitaal zijn: cijfers en absentie van leerlingen worden digitaal geregistreerd, docenten mailen met hun leerlingen, zitten in appgroepjes, laten kinderen op de computer werken, informatie op internet opzoeken en leraren gebruiken video’s en apps tijdens de les. Dat was me even ontgaan.
Zo zal er in het onderwijs vast meer langzaamaan veranderd zijn waar ik geen weet van heb, juist doordat die veranderingen zo langzaam zijn gegaan.
Daarom zou ik graag met een ouder echtpaar (75+) teruggaan naar hun oude school. Om een ochtend lessen te volgen, leraren te spreken en met leerlingen te praten. Zijn de klassen drukker? Zijn de vakken nog hetzelfde? Wordt er anders lesgegeven?
Om zo uiteindelijk de vraag te beantwoorden: wat is er op school veranderd? (Disclaimer: dit is natuurlijk niet de enige manier waarop ik deze vraag wil beantwoorden, ook lees-, kijk- en luistertips over dit onderwerp zijn meer dan welkom.)
Jullie kunnen me helpen door te reageren in de bijdragen of te mailen naar johannes@decorrespondent.nl.
Met groet,
Johannes