Beste,

‘Aan den weledele geliefde heer Duck,’ schreef een jongetje uit Amersfoort in de jaren tachtig. ‘Ik teken zelf ook Walt Disney-figuren en wil tekenaar worden voor uw blad.’

Misschien ken je de brievenschrijver: komiek en schrijver Ronald Snijders. Ooit had hij in de brievenrubriek gestaan, maar hij had de Donald Duck helaas niet bewaard.

Laatst kocht hij wat oude Duckies op een rommelmarkt voor zijn dochter. Toen hij een van de exemplaren opensloeg, stond daar de brief die hij als kind

Deze foto deelde Ronald Snijders op Instagram.

Toeval?

Ze zijn om van te smullen, verhalen als die van Ronald Snijders. Verhalen die zo onwaarschijnlijk zijn dat het bijna geen toeval kan zijn.

Zoals de keer dat ik in China op vakantie was en op één dag twee mensen tegenkwam die ik kende uit Nederland.

Of toen ik vorige week een foto van twee schilderijen twitterde en een vriendin reageerde: ‘die rechter is al jaren mijn lievelingsschilderij en die is helemaal niet zo bekend.... soms is toeval zo iets geks!!!’

(Nog toevalliger: ik was net over toeval aan het schrijven.)

Statisticus David Spiegelhalter verzamelt zulke verhalen in zijn Hij heeft intussen al bijna 5.000 voorbeelden van onwaarschijnlijke ontmoetingen, bizarre gelijkenissen of andere toevalligheden.

Het is geen toeval dat een statisticus zich bezighoudt met het toeval. Want met kansberekening lijken zulke situaties ineens een stuk minder vreemd.

Eén op de honderd

Reken maar mee. Snijders schreef dat hij zeven Donald Ducks kocht, waarvan vijf uit de jaren tachtig. Donald Duck is een weekblad, dus er zijn in de jaren tachtig grofweg 520 exemplaren verschenen.

Als je willekeurig één exemplaar oppakt uit de jaren tachtig, is de kans 1/520 (0,2 procent) dat Snijders erin staat. Maar hij pakte er vijf, dus dan is de kans groter: 5/520 (1,0 procent).

Niet gigantisch, maar de kans dat je de loterij wint is kleiner. En die wint iemand ook zo nu en dan.

Je kunt natuurlijk ook stellen dat hij per ongeluk exemplaren uit de jaren tachtig oppakte. Dan moet je naar het hele 65-jarige oeuvre aan Donald Ducks kijken: zo’n 3380. De kans wordt dan een stuk kleiner, maar nog steeds te overzien: 7/3380 (0,2 procent).

(Voor de liefhebbers: ik neem aan dat de kansen onafhankelijk zijn van elkaar, al is de kans natuurlijk groter dat je een jarentachtigexemplaar pakt als er ook andere op het kleedje liggen.)

Aan de andere kant: er zijn zo veel mogelijke toevallige gebeurtenissen in een mensenleven - verrassende ontmoetingen, vreemde overeenkomsten, et cetera - dat het vrijwel zeker is dat Snijders - en jij ook trouwens - ooit iets geks meemaakt.

En jullie?

Misschien vind je het zonde om zo’n magische gebeurtenis te ontleden. Ik vind het prachtig - net als met evolutietheorie - dat toeval zoiets moois voort kan brengen.

Ik ben benieuwd: hebben jullie ook zulke toevalligheden meegemaakt? Deel ze onderaan in de bijdragensectie.

Hier alvast een prachtig verhaal dat lijkt op dat van Snijders. Een vrouw koopt toevallig een boek uit haar kindertijd. Wiskundige Joseph Mazur legt in de video uit waarom dat helemaal niet zo gek is.

YouTube
In deze video ontleedt wiskundige Joseph Mazur een andere toevallige gebeurtenis.

#NerdAlert

Ik schreef er al eerder over: Térgend moeilijk. Vorige week was de deadline. De puzzel is zo’n 75.000 keer gedownload, slechts zeshonderd oplossingen werden opgestuurd.

Hij was dan ook lastiger dan het vorige jaar. ‘Om dit gezelschap [van teams met 100 punten of meer, SB] een beetje exclusief te houden,’ schreef de AIVD op de website, ‘hebben wij dit jaar een paar extra moeilijke opdrachten opgenomen in de puzzel.’

Behalve wat gepriegel met priemgetallen op Eerste Kerstdag, was ik met mijn hoofd bij andere dingen dit jaar. Het ging weer kriebelen toen De Wereld Draait Door afgelopen en aandacht besteedde aan de puzzel. Bomvol goede tips voor de volgende keer, een aanrader!

Tot slot...

...hield Oprah Winfrey een presidentiële speech bij de Golden Globes. Krijg jij ook al zin in #Oprah2020?

Tot de volgende!

Sanne Blauw

Deze nieuwsbrief liever in je inbox? Als correspondent Ontcijferen onderzoek ik de getallenwereld. In mijn nieuwsbrief houd ik je op de hoogte van wat ik schrijf, zie, hoor en lees. Een vast onderdeel: #NerdAlert, voor de getallenliefhebbers. Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief