Beste,

Mijn tijd op het zit erop. Ik was daar de afgelopen vijf maanden journalist-in-residence, mede dankzij het Fonds voor Bijzondere Journalistieke Projecten.

Ik heb een hoop geleerd van mijn mede-fellows, bijna allemaal wetenschappers. Door hen zag ik boeiende dwarsverbanden, die me anders lieten kijken naar mijn eigen onderwerp, cijfers.

Zo leerde ik van bioloog Franjo Weissing hoe moeilijk het is om een eenvoudig ecosysteem te voorspellen. Als dat al zo lastig is, hoe kun je dan weten wat er met iets complex als de wereldeconomie staat te gebeuren?

Van archeoloog Tesse Stek leerde ik dat ons beeld van het Romeinse Rijk heel erg afhangt van de tijd waarin we leven. Objectief zijn is dus onmogelijk, ook bij iets concreets als een opgraving. Wat kun je dan weten over iets ontastbaars als intelligentie?

Maar uiteindelijk draaide mijn verblijf op het NIAS vooral om mijn boek. Ik ben een stuk verder gekomen met mijn verhaal over de macht van cijfers, maar er moet nog zenuwachtigmakend veel gebeuren.

Vandaar dat deze nieuwsbrief voorlopig even mijn laatste is. De komende drie maanden ga ik helemaal van de radar. Geen nieuwsbrieven, geen artikelen, niks.

In mei kom ik met frisse moed (en hopelijk met een bijna af manuscript op zak) terug op je scherm.

Maar nog even dit...

In schreef ik over het toeval. Ik heb geweldig genoten van de verhalen die jullie deelden in de bijdragensectie. Veel dank daarvoor!

Zo Fransje dat ze op één dag Beatrix twee keer tegenkwam. Stefan een spannend verhaal over een ontbrekend snowboard (inclusief cliffhanger). En wat dacht je van de nieuwe vriendin van Arnout, die in het telefoonboek

Als je nog geen genoeg hebt van mooie toevalligheden, raadt Jaap je aan.

#NerdAlert

Ik kan natuurlijk niet vertrekken zonder een laatste #NerdAlert. Roely Oldenhuis tipte me deze mooie korte film van Daihei Shibata, waarin een grafiek wordt gemaakt van de beweging van alledaagse voorwerpen.

YouTube

Unendurable Line, een korte film van Daihei Shibata.

Tot slot...

...kan ik me in maart helaas niet tegen de gemeenteraadsverkiezingen aan bemoeien. Daarom nu alvast: lees van politicoloog Tom Louwerse. Dan weet je precies wat je aan de peilingen hebt bij de komende verkiezingen.

Tot over drie maanden!

Deze nieuwsbrief liever in je inbox? Als correspondent Ontcijferen onderzoek ik de getallenwereld. In mijn nieuwsbrief houd ik je op de hoogte van wat ik schrijf, zie, hoor en lees. Een vast onderdeel: #NerdAlert, voor de getallenliefhebbers. Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief