Beste,

De afgelopen twee weken heb ik me verdiept in het geboortemaandeffect, het fenomeen dat je geboortedatum invloed heeft op je sportsucces. Voor wie onbekend is met het fenomeen, kan over het onderwerp lezen.

De komende tijd wil ik er dieper op ingaan - want uiteindelijk is het geboortemaandeffect een bizarre illustratie dat mensen, zelfs professionals zoals trainers en coaches, niet of nauwelijks in staat zijn om talent te herkennen. Wie goed is, dat is makkelijk. Wie goed kan worden, dat blijft grotendeels een mysterie.*

Tot nu toe las ik papers en sprak ik onderzoekers - ook met de oervaders van het onderzoek, de Canadese psychologen Roger Barnsley (bekend van Outliers van Malcolm Gladwell) en Simon Grondin, die in 1983 en 1984 beiden hun eerste papers schreven over het geboortemaandeffect in het ijshockey.

Roger Barnsley in zijn werkkamer. Hij maakt zich kort zorgen over het Chinese teken achter hem - hij heeft namelijk geen idee wat het betekent.

Maandag heb ik een stuk, over het geboortemaandeffect in het Nederlandse jeugdvoetbal en profvoetbal. Daarna zal het gaan over mogelijke oplossingen en de pogingen die in de praktijk te brengen.

Lange tijd was er geen of nauwelijks beweging op dit vlak - het effect werd geconstateerd en vervolgens praktisch genegeerd. Daar lijkt verandering in te komen: in Zwitserland en Denemarken zijn de voetbalbonden bezig, de KNVB is voorzichtig aan het experimenteren geslagen. En ook bij clubs gebeurt vanalles - van groots en meeslepend tot klein en precies.

Wie ideeën, vragen, of commentaar heeft: mail me, of meld het hieronder.

Leestips

  1. ‘Ik? Doping? Nee hoor, ik gewoon ongebruikelijk lang met mijn vriendin die verboden stimulerende middelen gebruikte.’
  2. Thore Haugstad schreef van de Argentijnse ex-speler, voetbalbestuurder, en voetbalfilosoof Jorge Valdano.
  3. Murad Ahmed van de Financial Times schrijft al enige tijd interessante stukken over voetbal. Hij deze week over Borussia Dortmund en hun jeugdopleiding.
  4. In de basketbalcompetitie NBA is het niet per se meer nodig om langer dan 2 meter te zijn om succes te hebben. Het beste bewijs is Steph Curry, die met een 1,91 meter toch de sterspeler van de beste ploeg is. En toch - cartooneske lengte kan een gigantisch wapen zijn. Mohamed Bamba, een van de spelers die de komende jaren in de NBA zal spelen. Hij is 2,13 meter en heeft enorme armen, waarmee hij afschrikwekkende dingen kan doen.
  5. Of Bamba succes gaat hebben? De onvoorspelbaarheid van talent blijkt uit het succes van Trae Young, de (slechts) 1,88 grote speler van collegeploeg Oklahoma Sooners. Hij is een van de beste, zo niet de beste collegespeler van dit seizoen, en eigenlijk zag vrijwel niemand dat aankomen, TheNew York Times.
  6. Jürgen Klopp had een cameraploeg van Das Aktuelle Sportstudio te gast. Zij vroegen hem naar zijn mening over het debat over ‘laptoptrainers’ - de trainers zonder (veel) ervaring als profvoetballer. Klopp is zelf geen (echte) laptoptrainer, maar hij had voor de jonge trainers-zonder-verleden-als-topspeler.
  7. Ondertussen kregen oud-topspelers zonder al te veel kwalificaties als trainer in Groot-Brittannië weer de mooiste banen: Ryan Giggs - zullen we maar zeggen - werd bondscoach van de mannenploeg van Wales, Phil Neville (Giggs’ ex-ploegmaat bij Manchester United)
  8. Een speler die dan wel talent heeft buiten het veld, is Manchester City’s Vincent Kompany. Het is overigens interessant om te zien hoeveel aandacht voetballers krijgen vanwege het bereiken van relatief gewone dingen. (En misschien moet ik dit soort stukken dan ook niet meer tippen.)

Tien jaar geleden zond televisiezender AMC de eerste aflevering uit van Breaking Bad. Voor de liefhebbers:

  1. Als je Breaking Bad nog niet hebt gezien, dan raad ik je aan het wel te doen.
  2. Professioneel ballet is ook topsport. Danser Ernst Meisner
  3. Hoe versla je Manchester City? Michael Cox keek naar de pogingen van Liverpool en Bristol City en dit.
*Ook kom ik terug op iets dat ik al langer van plan was te beschrijven - de verschillen tussen de carrièrepaden voor meisjes en jongens in het voetbal. Die kansongelijkheid is vele malen groter, en houdt zichzelf vermoedelijk in stand.

Vaker een mail ontvangen? Ik schrijf over de belangrijkste bijzaak van het leven: sport. Bijdragen aan artikelen? Op de hoogte blijven van mijn verhalen? Regelmatig lees- kijk en luistertips ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief