Zo kregen wij het bewijs voor Noord-Koreaanse dwangarbeid in handen

‘Tot hij vijf jaar geleden door zijn werkgever, de Pyongyang General Construction Cooperative, werd opgetrommeld om een groepje lassers naar Polen te vergezellen.’

Dat was de zin die ik op op 25 september 2017 in een privébericht op Facebook kreeg toegestuurd. Of ik dit naar het Engels kon vertalen. De afzender: de bevriende Deense journalist Lasse Skou Andersen van Dagbladet Information die bezig was met een artikel.

What are you researching?’ vroeg ik.

‘Noord-Koreaanse dwangarbeiders die Deense schepen in Polen maken en het geld naar Kim terugsturen,’ was zijn antwoord. Met daaropvolgend het prikkelende zinnetje: ‘Je zou er ook eens naar moeten kijken. Volgens mij heb ik ergens een Nederlandse connectie gevonden.’

En zo geschiedde. Lasse stuurde zijn materiaal naar me op, waarna we er op de redactie goed voor gingen zitten. Dat deden we niet alleen, maar met Korea-expert en journalist Casper van der Veen.

Algauw ontdekten we dat Lasse goed zat met de Nederlandse link. We spraken af met Casper dat hij erin zou duiken en aanvullend bewijsmateriaal, onder andere via de Poolse Wet Openbaar Bestuur, zou verzamelen.

Tot we eind oktober opeens werden gebeld door Sebastian Weiss, de Senior Producer van VICE in Duitsland. Hij was al heel lang bezig met een documentaire over deze kwestie, in samenwerking met ARTE en BBC, en had vernomen dat ook De Correspondent onderzoek deed naar Noord-Koreaanse dwangarbeid in Polen. Hij had nog materiaal dat de documentaire niet zou halen en zeer relevant voor ons zou zijn.

Onze eindredacteur Andreas Jonkers en Casper spraken met hem af voor de overdracht van de materialen. En we besloten te publiceren op dezelfde dag als VICE, BBC en ARTE, om de impact van het verhaal te vergroten.

Het resultaat van dit alles is vandaag te lezen op De Correspondent. Hieronder zal ik de komende dagen publicaties van andere media-partners verzamelen.

Grensoverschrijdende journalistiek en samenwerkingen: ze zijn cruciaal voor onderzoeksjournalistiek die verder kijkt dan de landsgrens. Zonder de tips van buitenlandse collega’s was dit verhaal onmogelijk geweest.

Bekijk hier vanaf 7 februari de documentaire van partner EO/IKONdocs