Ik mag de legendarische relatietherapeut Esther Perel interviewen. Nog vragen?
Ik kan het over weinig anders hebben: afgelopen dinsdag verscheen mijn nieuwe roman Gebrek is een groot woord. Een week van bloemen en bier, van goede gesprekken en slechte foto’s.
En van een paar goede recensies alvast, dat gelukkig ook. Een fijn, groot stuk van Arjan Peters in de Volkskrant, bijvoorbeeld. Een mooie bespreking van Dieuwertje Mertens in Het Parool en een uitgebreid interview in de Vlaamse krant De Standaard.
Dit weekend ben ik verder te gast bij Opium-radio en dinsdag aanstaande bij Kunststof Radio om te praten over literatuur, liefde en de zee (daar gaat mijn roman over).

Tussen alle gesprekken door ontmoet ik zaterdag de inmiddels tamelijk legendarische Vlaams-Amerikaanse relatietherapeut Esther Perel, die even in Nederland is om haar nieuwe boek Liefde in verhouding te promoten.
Daarin werpt ze nieuw en controversieel licht op de status van affaires en wat die zeggen over moderne relaties. Perel is er – zo blijkt ook uit de podcast Where Should We Begin, die ik vorige week aanraadde – een meester in om op niet-veroordelende wijze beide kanten van een gezamenlijk verhaal te belichten.
Ook in haar nieuwe boek komt ze steeds weer terug op haar kernidee dat moderne geliefden over het algemeen te astronomische verwachtingen hebben van huwelijken en relaties.
Daaraan ten grondslag ligt het paradoxale verlangen naar zowel geborgenheid als passie – twee tegengestelden die de veeleisende moderne mens hoopt te verenigen in één trancendentaal huwelijk.
Perel brengt het broodnodige realisme aan bij de geliefden met wie ze praat en doet dat met zoveel charme en humor dat ik er erg naar uitzie haar te spreken.
Verslag van het gesprek en een uitgebreide introductie tot haar werk volgen binnenkort op De Correspondent! Als jullie nog vragen aan Perel hebben: geef ze vooral door, dan neem ik ze mee.