Spring naar inhoud

Arjen Lubach laat zien dat veel groene stroom ‘nep’ is. Check hier hoe het met jouw energie zit

‘Boekhoudkundige trucs’ geven ten onrechte de indruk dat bijna zeventig procent van onze stroom ‘groen’ is. Zondag met Lubach analyseerde het probleem, maar je kunt er ook eenvoudig zelf wat aan doen.

Het verhaal in de notendop: lang niet alle groene stroom die Nederlanders van hun energiebedrijf inkopen, is hier opgewekt met zonnepanelen en windmolens. Vaak is de stroom groen gemaakt via de inkoop van certificaten uit het buitenland – het wordt wel ‘sjoemelstroom’ genoemd.

Een ander deel is ‘groen’ opgewekt door biomassa – geïmporteerde houtsnippers, meestal – bij te stoken in kolencentrales. Een techniek die op de korte termijn juist voor méér uitstoot zorgt.

Wie dit soort stroom blijft gebruiken, draagt niet bij aan de verduurzaming van de energievoorziening in Nederland. Want met de inkoop van groene stroomcertificaten en het verstoken van biomassa bouw je geen groen energiesysteem.

Hoe weet je of jouw groene stroom is ingekocht of hier opgewekt met zon en wind? Daar kun je de Groenestroomchecker voor gebruiken. Die vertelt je of jouw groene stroom in Nederland is geproduceerd. Zo niet, dan kun je bijdragen aan de vergroening van de Nederlandse energievoorziening door over te stappen naar een leverancier van lokaal geproduceerde groene stroom.

Als je nog grijze stroom gebruikt, is het natuurlijk sowieso tijd om over te stappen. Benieuwd waarom er zo’n haast bij is? Lees de verhalen hieronder.

YouTube
Gebruik de groenestroomchecker om te kijken of jouw energie echt duurzaam is. Welke energiebedrijven zijn duurzaam, en wie zijn de grootste vervuilers? Dat zochten WISE, Greenpeace, Natuur&Milieu en de Consumentenbond uit. Lees in dit stuk waarom snel overstappen een goed idee is. Platform Investico: ‘Hout verstoken in kolencentrales leidt juist tot méér broeikasgas.’ Waarom klimaatactivisten zo ongeduldig zijn, in 3 grafieken. Op de hoogte blijven van mijn artikelen? Schrijf je in voor mijn wekelijkse mail
Correspondent Democratie & Klimaat