Spring naar inhoud

Video van FunX voor Verzwegen Geschiedenis: Vanity en haar oma kijken heel anders naar koloniaal Suriname

Wist je dat toen Suriname in 1975 onafhankelijk werd van Nederland, veel Surinaamse verpleegsters een aanbod kregen om in Nederland te wonen en werken?

Velen vertrokken, maar Anita Renardus (84), die vóór 1975 verpleegster was bij de Nederlandse Troepenmacht in Suriname, koos er juist voor om te blijven. Pas in de jaren negentig kwam ze naar Nederland.

Haar kleindochter Vanity interviewt haar over haar werk voor het Nederlandse leger. Kleindochter en grootmoeder blijken heel anders te denken over de koloniale tijd.

Vanity gaat ervan uit dat haar oma negatief terugkijkt op een periode vol racisme en ongelijkheid. Dat ze opgelucht was, toen de Nederlanders vertrokken.

Maar vanuit Anita’s perspectief was de koloniale tijd veel minder duister. Dat komt naar voren in deze video van radiozender FunX, gemaakt voor het project Verzwegen geschiedenis.

Dat project zit zo in elkaar: Karin Amatmoekrim schrijft verhalen voor De Correspondent, The Black Archives levert bronnen en organiseert evenementen en FunX maakt dus... video’s.

Een heel mooie, persoonlijke manier om met dit onderwerp om te gaan!

Er komen nog meer video’s, hopelijk inspireert dit om met elkaar in gesprek te gaan over waar we vandaan komen en welke geschiedenisverhalen in elk schoolboek thuishoren.

YouTube
Bekijk hier de video van FunX
Lees hier alle verhalen binnen het project Verzwegen Geschiedenis En kom ook naar ons evenement over Anton de Kom!
Adjunct-uitgever