Spring naar inhoud

We zijn genomineerd voor de European Press Prize!

Leuk nieuws: we zijn genomineerd voor de European Press Prize in de categorie opinie! Het gaat om David Van Reybroucks artikel over hoe media beter kunnen berichten over terrorisme. Want als aanslagen het doel hebben angst en chaos te zaaien, dan is de rol van de media daarin cruciaal.

In zijn stuk doet David een voorzichtige poging om richtlijnen voor de media op te stellen. Zo zouden ze gespeculeer en een sensationele aanpak kunnen vermijden en kunnen inzetten op achtergrond, duiding en nuance.

Hoe moeilijk het is eenduidige regels te maken, bleek wel in de discussie die volgde op het stuk, waarbij jullie in gesprek gingen met David, de hoofdredacteuren van RTL en NU.nl, terrorisme-expert Beatrice de Graaf, met ons en met elkaar. Het leverde talloze interessante bijdragen op. De Balie in Amsterdam zette de discussie zelfs voort op het podium.

We zijn trots dat David nu genomineerd is voor de grootste Europese prijs voor de journalistiek. Zeker omdat we met het stuk niet wilden zenden, maar juist de dialoog opzochten met leden, vakgenoten en experts – gezien de vele reacties was die opzet geslaagd.

Op 14 maart wordt de winnaar bekendgemaakt. Duimen jullie mee?

P.S. Ook Zeynep Şentek en Craig Shaw, twee journalisten die voor ons over Turkije schrijven, zijn genomineerd met hun project The Malta Files. Wij willen hen via deze weg ook feliciteren.

Lees hier het artikel van David. Bekijk hier de shortlist van de European Press Prize, inclusief vertalingen naar het Engels. Hoofdredacteur Rob Wijnberg schreef ook een column over Davids stuk.
Redactiechef