Een vrouw doet zoiets niet Voor De Correspondent ben ik bezig met een dossier over seksuele intimidatie en seksueel misbruik van mannen, gepleegd door vrouwen. Er is één zin die ik tijdens mijn onderzoek constant hoor: 'Een vrouw doet zoiets niet.' nrc.next-columnist Simone van Saarloos schreef een prachtige column over een jongetje dat haar aanklampte op het strand. Hij was zijn oma kwijt. Ze schrijft: 'Oh nee, dacht ik, doe dat maar niet, dat oogt verdacht. Wij moeten niet samen in een kuil schuilen, jij onbekend kind en ik. Ik herinnerde mezelf eraan dat ik geen man was. Ze zouden een vrouw zien, met een kind. Ze zouden denken dat dat een goede combinatie is.' Haar gedachtegang is veelzeggend. Was zij een man geweest, dan had het er raar uitgezien. Nu is er niets aan de hand: een vrouw doet zoiets immers niet. (Vera Mulder) Dutrouxtje spelen (470 woorden)

Hoe Julian Assange zichzelf buitenspel heeft gezet Ga er goed voor zitten, trek de gordijnen dicht en doe je telefoon uit. Je hebt zeker twee uur nodig om dit verhaal over Wikileaks-oprichter Julian Assange te lezen, maar het is erg de moeite waard. De schrijver, Andrew O'Hagan, was aangetrokken om als ghostwriter de autobiografie van Julian Assange te schrijven. Maandenlang bracht hij door met de voorman van WikiLeaks. Zeer frustrerende maanden, waarin we een Assange leren kennen die zich ronduit puberaal en onverantwoordelijk gedraagt. Ondanks de negatieve toonzetting weet O'Hagan een door en door menselijk portret te schetsen van de man achter de mythes. Uiteindelijk zien we Assange in zijn eigen zwaard vallen. (Dimitri Tokmetzis) Ghosting (26.000 woorden)

De Afrikaanse held die uit de kast kwam Binyavanga Wainaina is een van Kenia's bekendste schrijvers. En sinds afgelopen maand openlijk homo, een zeldzaamheid op het continent. Wainaina kwam uit de kast door een "verloren hoofdstuk" van zijn memoir 'One Day I Will Write About This Place' (in het Nederlands vertaald als 'Op een dag zal ik schrijven over Afrika') te publiceren onder de titel 'I am a homosexual, Mum.' Gezien de nieuwe, strengere anti-homowetten in Oeganda en Nigeria, en de groeiende homofobe retoriek in Kenia, een activistische stap. In dit prachtige interview met The Guardian vertelt Wainaina over zijn keuze en over homo-zijn in Afrika. Net als zijn boek een absolute aanrader. (Maite Vermeulen) Binyavanga Wainaina interview: coming out in Kenya (3.900 woorden)

Het spannendste saaie spel in het hele universum Een gepensioneerde advocaat uit Wisconsin is de machtigste dictator waar je nog nooit van hebt gehoord. Het rijk van deze Alex "The Mittani" Gianturco bestaat namelijk alleen in EVE Online, een gigantisch online spel met meer dan 500.000 spelers die zich allemaal in hetzelfde virtuele universum bevinden en deze in groepen proberen te veroveren. Geen enkel groot online spel roept zoveel discussie op al EVE: waar bij andere games de ontwikkelaars van het spel de koers bepalen, ligt bij dit spel namelijk alle macht bij de gamers zelf. En dat fascineert. Want, wat voor verhoudingen krijg je over de loop van tien jaar in zo’n vrije zandbak? In dit artikel worden de intriges van het spel en de machtsstrijd tussen onder meer de Russen en de Scandinaviërs prachtig beschreven. (Harald Dunnink, hoofdontwerper De Correspondent) EVE: The most thrilling boring game in the universe (6.600 woorden)

  De Nederlandse schaatscoach die Amerika beledigde Al een tijdje zoek in een excuus om één van mijn twee favoriete Amerikaanse satireprogramma's aan te bevelen: The Daily Show with Jon Stewart en Colbert Nation. Deze week had ik 'em eindelijk gevonden, toen schaatscoach Jillert Anema in een interview op de Amerikaanse televisie de vraag kreeg voorgelegd waarom de VS geen medailles met het schaatsen hadden gewonnen. Anema draait er, zoals het een Fries betaamt, geen doekjes om: Amerikanen denken dat ze overal de beste in zijn, maar kunnen gewoon niet schaatsen. Deze opmerking verleidde komiek Stephen Colbert tot een hilarische sketch waarin hij hardhandig afrekent met de 'arrogant Dutch'. Een kleine PS: mocht je de show voor het eerst zien, de sketch is voor Colberts doen redelijk plat. Kijk dus vooral ook de rest van het programma, dan zie je meer van de messcherpe politieke satire waar ik al jaren fan van ben. (Rob Wijnberg) Colbert Nation (24 minuten)