Morgen verschijnt op De Correspondent mijn stuk over het werk van relatietherapeut Esther Perel.

Daarvoor sprak ik haar twee weken geleden in Amsterdam. We hadden het onder meer over de noodzaak van mysterie, #metoo en mannen die naar haar podcast luisteren (ze is een van de weinige relatietherapeuten, zegt ze, die ook veel gelezen en geluisterd worden door mannen).

Ook stelde ik haar een aantal van jullie vragen.

Die van Heleen van Huijkelom, bijvoorbeeld. Zij vroeg zich af of Perel bekend is met het werk van Alain de Botton en hoe zijn ideeën over de liefde zich verhouden tot die van haar.

Perel citeert De Botton in haar beide boeken, waar het gaat over de astronomische verwachtingen die we tegenwoordig hebben van de liefde (daarover meer in het stuk van morgen).

De School of Life als voorbeeld

In ons gesprek kwam de filosoof bovendien ter sprake toen we het hadden over educatie op het gebied van relaties. Ze roemde zijn School of Life als een van de eerste voorbeelden van een ‘school voor relaties’.

Voor wie meer wil weten over hoe hun ideeën over intimiteit zich tot elkaar verhouden, is deze ietwat rommelige video misschien interessant, waarin Perel en De Botton praten over de invloed van technologie op moderne relaties.

Youtube plaatst cookies bij het bekijken van deze video Bekijk video op Youtube
Esther Perel en Alain de Botton over moderne intimiteit

Lezer Natascha de Casparis sneed een gerelateerd punt aan met haar vraag: zouden we niet aan het begin in plaats van aan het eind van een relatie of huwelijk aan relatietherapie moeten beginnen?

‘Natuurlijk,’ antwoordt Perel daarop, ‘en het gebeurt ook steeds vaker. Mensen gaan het meer en meer zien als een workshop dan als therapie. Weet je, iedereen heeft een paar struikelblokken op relationeel vlak die je moet verwerken. De enige vraag is: wanneer en met wie doe je dat?’

En dan de ontroerende, even grote als eenvoudige vraag van Liesbet van den Berg: hoe ga je om met liefdesverdriet?

Perel heeft er een vrij concreet antwoord op: ‘Mensen met een gebroken hart zeg ik dit: wie zijn je twee, drie of vier voornaamste vrienden? Waar zijn ze nu? Neem een week of een weekend vrij en zoek ze op. Ervaar hun liefde en waardering, laat ze je een spiegel voorhouden. Luister naar muziek, schrijf, huil en onthoud: het feit dat je een gebroken hart hebt, is een van de grote voorbeelden van je menselijkheid. Het is een teken dat je een hart hebt.’

Meer over Perel en haar werk lees je morgen.