Ik vroeg om voorbeelden van #misluktemarktwerking. Jullie respons was overweldigend

Van sluitende muziekscholen tot opgeheven bushaltes: de gevolgen van mislukte marktwerking zijn overal. Een kleine greep uit de voorbeelden die jullie aandroegen.
Precies een week geleden riep ik jullie op om jullie ervaringen met #misluktemarktwerking te delen.
Dat deden jullie, en hóé: overal lopen jullie tegen gevolgen van mislukte marktwerking aan.
Van de plaatselijke muziekschool die ten onder ging omdat ze de eigen broek moest ophouden tot het ziekenhuis waar de patiënt een product werd.
Van de dreigende privatisering van het bouwtoezicht tot statushouders die in de schulden komen als ze zakken voor hun inburgeringsexamen.
En van de bushalte om de hoek die werd opgeheven omdat de lijn niet rendabel (genoeg) was tot de strijd om studenten die hogescholen en universiteiten met elkaar voeren – want onderwijsinstellingen krijgen een vergoeding per student die zich inschrijft, en per afstudeerder.
In plaats van zich te richten op de kwaliteit van het onderwijs, schreven verschillende universitair docenten, streven hun instellingen daarom naar een zo hoog mogelijke instroom van studenten.
In hoeverre moet de markt de vrije hand krijgen?
Dit zijn allemaal voorbeelden van mislukte marktwerking in de publieke sector, maar jullie wezen ook op tal van excessen daarbuiten.
Op ecologische rietsnijders in de Weerribben bijvoorbeeld, die worden weggeconcurreerd door goedkope aanbieders in China.
Arbeiders in ontwikkelingslanden betalen de prijs voor ons verlangen naar goedkope goederen
Of op de prijs die arbeiders in ontwikkelingslanden betalen voor onze wens zo goedkoop mogelijk kleding, chocolade of andere luxegoederen te bemachtigen.
Hoewel deze laatste twee voorbeelden buiten het bereik van mijn boek vallen, dat over marktwerking in de publieke sector gaat, zijn ze toch relevant. Ze gaan immers over de vraag in hoeverre we onze economie moeten laten besturen door de ‘onzichtbare hand’ van de markt.
Met zo’n groot aantal reacties is het niet mogelijk om iedereen persoonlijk te antwoorden, maar blijf jullie ervaringen vooral delen.
Ik lees en verzamel alle bijdragen, en de lijst met potentiële verhalen over mislukte marktwerking groeit zo gestaag.
Vanzelfsprekend kom ik later uitgebreid bij jullie terug. Persoonlijk, of in een verhaal op De Correspondent.