Spring naar inhoud

Een inspiratie voor visuele verhalenvertellers - over apartheid

Apartheid revisited. Dat is de naam van de website die gisteren werd gelanceerd door vormgever Ruiter Janssen. Het is een vormgeef-pareltje én een goede inhoudelijke explainer over apartheid.

De site brengt ons op een dakterras, waar we voor ons uitgestald de meest basic vragen over apartheid vinden. Die vragen zijn het uitgangspunt van de vertelling: wie, wat, waar, wanneer, waarom? Klik je op een van de vragen, dan kom je in een ruimte waar foto’s, graphics, video’s en korte tekstblokjes die je snel en visueel meenemen door de geschiedenis.

Bijzonder mooi uitgewerkt is het Nederlandse aandeel in de apartheid. Dat was ook een van de doelen van het project, vertelt Bart Luirink van ZAM Magazine, dat het project ondersteunde. De productie probeert ‘een oud verhaal naar nieuwe generaties te tillen’, maar bovenal ‘donkere bladzijden uit de Nederlandse geschiedenis naar de oppervlakte te trekken’, zegt Luirink.

Zo wist ik bijvoorbeeld niet dat de Nederlandse vlag nog altijd is terug te vinden in de Zuid-Afrikaanse. Of dat de Nederlandse verzuiling diende als model en inspiratie voor het apartheidssysteem.

Geweldig project om in rond te kijken, en een inspiratie voor visuele verhalenvertellers.

De ‘home’ van Apartheid Revisited, gebouwd door Afdeling Buitengewone Zaken.
Bekijk hier Apartheid Revisited
Correspondent Globalisering