Vimeo

Bekijk hier de webdocumentaire Constructing Putin door Elizabeth Salgado

Wie is Vladimir Poetin?

Voor vrijwel iedereen in het Westen is het antwoord simpel: een cynische, zelfs gewetenloze machtspoliticus. Iemand die van Rusland een schurkenstaat heeft gemaakt, waarin moorden normaal zijn geworden. Denk aan de vergiftiging van Alexander Litvinenko in Londen eind 2006, aan de moord op journalste Anna Politkovskaya in 2005 en op oppositieleider Boris Nemtsov in 2015 en aan de vergiftiging op 4 maart van alweer een ex-spion op het grondgebied van het Verenigd Koninkrijk.

De maat lijkt vol voor de Britse regering na die laatste moordpoging, op Sergei Skripal: ze laat 23 Russische diplomaten uitzetten en heropent het onderzoek naar maar liefst 14 mysterieuze sterfgevallen van Russen op Brits grondgebied.

Zondag zijn er verkiezingen in Rusland. Poetin gaat die met overmacht winnen. Tegenstand is er eigenlijk niet. Maar kan dat zoals tijdens de communistische dictatuur worden toegeschreven aan een keihard staatsapparaat, dat zich louter bedient van intimidatie? Zo eenvoudig is het niet: Vladimir Poetin is simpelweg enorm populair bij ‘de gewone Rus’.

Roep om een sterke leider

Regisseur Elizabeth Salgado woont sinds enige tijd in Moskou en zij verbaasde zich over de politieke apathie van haar vrienden - de generatie van dertigers, geboren rond het jaar waarin de Berlijnse Muur viel, opgegroeid in een tijd waarin een nieuw en democratisch Rusland mogelijk leek. Maar die jaren liepen uit op chaos en plundering. De roep om een sterke leider die volgde, maakte de weg vrij voor voormalig FSB-officier Vladimir Poetin.

Poetin is inmiddels bijna twintig jaar aan de macht. Hij is niet weg te denken uit het centrum van de politiek, en ook niet uit de hersenpan van de gemiddelde Rus. Dat intrigeerde Elizabeth Salgado. Wat heeft Poetin in die miljoenen hoofden teweeggebracht? Wat is het beeld dat gewone mensen van Poetin hebben? Wat verklaart zijn populariteit bij zijn aanhangers en de apathie bij zijn tegenstanders? Elizabeth Salgado ondernam een reis van 700 kilometer, van Moskou naar Petersburg, om antwoord te krijgen op die ene vraag: wie is Vladimir Poetin?

Ze reisde door de Russische geschiedenis, ontmoette nostalgische communisten, virulente nationalisten, goedwillende bestuurders, bittere jongeren, nabestaanden van slachtoffers, goedlachse provincialen – en viel van de ene verwarring in de andere.

Kijk naar een roadmovie dwars door de verlangens, fantasma’s, desillusies en drogredenen van de Russische state of mind.