Senator Marleen Barth (PvdA) stapte eerder dit jaar op na de ophef over haar vakantie op de Malediven, die ze verkoos boven een stemming in de Eerste Kamer over de donorwet.

En terwijl basisscholen iedere dag omdat de leraren op zijn en stakingen in het basisonderwijs blijven doorgaan, zoekt VVD-Kamerlid en woordvoerder onderwijs Rudmer Heerema de oplossingen voor al die problemen ergens anders: op de tribune bij een beachvolleybalwedstrijd.

Voor de VVD is onderwijs deze kabinetsperiode niet meer belangrijk.

Heerema heeft naast onderwijs (primair en voortgezet) namelijk ook sport in zijn portefeuille. ‘Ik mag de komende jaren de aller-aller-allermooiste portefeuille doen! Vanaf vandaag ben ik namelijk woordvoerder sport en onderwijs!’, tweette Heerema kort na zijn beëdiging. In zijn bio: ‘groot liefhebber van sport en kijken van sportwedstrijden’.

Ook Heerema’s timeline op Twitter laat zien waar zijn hart écht een hink-stap-sprongetje van maakt. Ik telde: sinds zijn beëdiging tweette hij 133 keer over sport.

Op 26 januari is hij bijvoorbeeld bij Jumping Amsterdam: ‘Hele gave avond bij #jumpingamsterdam! Wéér een sportevenement waar we trots op kunnen zijn! Ik wil morgen nog een keer…’ Op 16 februari vanaf de tribune van het ABN AMRO-tennistoernooi: ‘Zo dicht zit ik op de baan! Bij @rogerfederer! Heel gaaf om deze absolute wereldtopper tegen onze nationale held @robin_haase te zien spelen!’

Uit het geschenkenregister blijkt dat Heerema sinds zijn beëdiging negentien kaarten voor sportwedstrijden ontving.

En een pingpongtafel voor de VVD van de Nederlandse Tafeltennisbond.

Over onderwijs tweette hij 45 keer. Op de dag dat de onderwijsbegroting in de Kamer besproken werd, zag Heerema bijvoorbeeld een oplossing voor de werkdruk in het basisonderwijs: meer gymleraren.

Moties die we daarom vast kunnen verwachten van Heerema: dopingtests voor kinderen die cum laude slagen, bijles noemen we voortaan blessuretijd en de klassenopstelling wordt verplicht 4-4-2.

Er zijn grotere problemen dan de rekentoets en een bijscholingsregister

Begrijp me niet verkeerd: ik verwijt Heerema niet dat hij van z’n hobby - ‘groot liefhebber van kijken van sportwedstrijden’ - z’n beroep heeft gemaakt. Maar dat de VVD met 33 zetels geen Kamerlid levert dat zich met onderwijs bezighoudt, laat zien dat de partij niets om onderwijs geeft.

Misschien komt het door de vorige kabinetsperiode, waarin de VVD met Sander Dekker de staatssecretaris van Onderwijs leverde. Van de drie belangrijke dossiers die Dekker oppikte, heeft de nieuwe minister Arie Slob (ChristenUnie) er in de eerste maanden van zijn ambtsperiode al twee terzijde geschoven. De verplichte rekentoets schafte hij bij zijn aantreden direct af. De start van een bijscholingsregister voor leraren stelde hij uit omdat er geen draagvlak voor is.

Er zijn namelijk wel grotere problemen in het onderwijs die opgelost moeten worden: er zijn te weinig leraren, hun werkdruk is te hoog en hun salaris te laag.

Maar terwijl het onderwijs in brand staat, doet de VVD-fractie een potje rond-de-tafel om de nieuwe pingpongtafel.

Lees verder:

Wat drie ‘gewone leraren met een grote bek’ ons kunnen leren De leerkrachten die deze woensdag staken voor meer loon, doen dat niet alleen voor zichzelf. Hun acties kunnen het lerarentekort helpen terugdringen. Maar hun successen laten ook zien hoe je veranderingen kunt afdwingen. Lees het verhaal van Sander hier terug Niet de aanhouder, maar de aandeelhouder wint. Daarom staken de leraren Als je naar de onderwijsbegroting kijkt, snap je waarom leraren een nieuwe vakbond oprichten. Lees het verhaal hier terug