Sinds ik vijf weken geleden mijn boek Er zijn nog 17 miljoen wachtenden voor u publiceerde, staat mijn leven nogal op zijn kop.

Van interviewer werd ik de geïnterviewde. In plaats van anderen te vragen naar hun mening, werd ik door verschillende bladen, radiozenders en televisieprogramma’s gevraagd om een toelichting op mijn boek.

NRC Handelsblad en Argos namen uitgebreid de moeite om mijn boek kritisch positief te bespreken.

Met politici raakte ik in gesprek over de oplossingen tegen doorgeschoten marktwerking die ik aandraag in mijn boek, en over de vraag hoe zij hier een bijdrage aan zouden kunnen leveren.

En dan zijn er de vele hartverwarmende reacties die ik ontving van lezers van het boek. Uit alle hoeken van het land ontvang ik berichtjes van lezers die zich herkennen in het boek.

Zoals de kinderarts, die hoopt dat zijn beroepsgroep net als de huisartsen van Het Roer Om ook in actie gaan komen tegen de enorme bureaucratie waardoor hij en zijn collega’s geplaagd worden.

Van verschillende ambtenaren, die met lede ogen hebben toegezien hoe de ministeries onder het mom van het verkleinen van de overheid veel technisch geschoold personeel hebben gestimuleerd hun loopbaan in het bedrijfsleven voort te zetten, waardoor de overheid nu vaak niet meer over voldoende technische kennis beschikt om openbare aanbestedingen tot een goed einde te brengen.

En ik kreeg veel berichten van taaldocenten, die beschrijven hoe de kwaliteit van de inburgeringscursussen zienderogen verslechterde sinds het kabinet de markt voor inburgeringscursussen opende.

Blijf me bestoken en kom praten

Het ontbreekt mij helaas aan de tijd om iedereen persoonlijk te antwoorden, maar ik lees het allemaal en doe veel ideeën op voor nieuwe verhalen. Dus blijf me vooral bestoken met tips, ideeën en nieuwe voorbeelden van mislukte marktwerking.

Nu de eerste hectische weken achter de rug zijn, wordt het tijd om een nieuw hoogtepunt toe te voegen aan dit rijtje. Ik wil met je in gesprek, in een boekwinkel bij jou in de buurt.

Het recept is steeds hetzelfde: in een korte presentatie beschrijf ik mijn journalistieke wandeling door de wereld van de aan marktwerking blootgestelde publieke diensten. Aansluitend wil ik graag met jou, en andere (potentiële) lezers in gesprek over mijn boek, doorgeschoten marktwerking en hoe we samen het tij kunnen keren.

We trappen volgende week donderdag om 19.00 uur af in boekhandel Paagman in Den Haag.

Op donderdag 12 april staan we om 19.15 uur in de Linneausboekhandel in Amsterdam.

Op zondag 29 april word ik om 14.30 uur in boekwinkel Donner in Rotterdam geïnterviewd.

Op woensdag 16 mei ben ik om 19.30 te gast in Bouwman boekhandel in De Bilt.

Op vrijdag 25 mei om 19.00 spreek ik in boekhandel Kniphorst in Wageningen.

Op vrijdag 15 juni sta ik om 19.00 uur in boekhandel Van Piere in Eindhoven.

Vind je het leuk om aanwezig te zijn bij een van deze bijeenkomsten? Meld je dan aan bij een van de bovenstaande boekwinkels. Ik hoop je dit voorjaar te ontmoeten!

Er zijn nog 17 miljoen wachtenden voor u Waarom kijkt de dokter meer naar de computer dan naar jou? Waarom is de kinderopvang zo duur? Waarom is je post weer niet aangekomen? En waarom ligt bij de eerste sneeuwbui het hele spoor plat? Het antwoord: mislukte marktwerking. Dat ontdekte Sander Heijne (1982) na zeven jaar journalistiek onderzoek voor de Volkskrant en De Correspondent. Waarom politici er dan toch in blijven geloven? Dat kun je lezen in het nieuwe boek Er zijn nog 17 miljoen wachtenden voor u - Dertig jaar marktwerking in Nederland. Bestel het boek hier