Zes ideeën van leden om De Correspondent te verbeteren (en wat we ermee van plan zijn)
Het nieuws dat De Correspondent al meer dan 30.000 leden heeft, werd met enthousiasme én veel suggesties voor verbeteringen van het platform begroet. Hier de zes meest gesuggereerde ideeën, plus: wat we ermee gaan doen.
Onlangs mochten we een bijzondere mijlpaal vieren: het 30.000-ste lid van De Correspondent meldde zich afgelopen maandag aan. Een mooie gelegenheid voor uitgever Ernst-Jan Pfauth om jullie allemaal te bedanken voor jullie steun, om een paar plannen voor de toekomst te ontvouwen én om jullie te vragen naar wat jullie graag verbeterd zouden zien aan ons platform.
Naast veel warme complimenten en geruststellende toezeggingen ook in de toekomst lid te blijven - waarvoor duizendmaal dank -, kwamen jullie ook met veel interessante suggesties voor verbeteringen. Sommige daarvan vinden wij ook cruciaal voor ons voortbestaan, andere geven we een lagere prioriteit. Hieronder een bloemlezing van de meest genoemde ideeën en een kleine toelichting wat we er wel - of niet - mee van plan zijn te doen.
1. Verbeter het bijdrageveld onder de stukken
Gesuggereerd door leden: Willemien Boland, Peter Pellenaars, Paul Holthuizen, Raymondo Boerkamp, Sylvia Stuurman, Evert Starink, David van Dantzig
Het idee: Verreweg de meeste plannen voor De Correspondent hadden betrekking op de bijdragen onder artikelen. Jullie willen graag de mogelijkheid om een bijdrage achteraf te veranderen of te verwijderen en vooral: een knop om direct te kunnen reageren op een specifieke bijdrage. Ook een paar keer genoemd: de mogelijkheid om reacties te liken, zoals op Facebook.
Het plan: De mogelijkheid om te reageren op een specifieke reactie is nu in de maak en hopen we binnen enkele weken toe te voegen aan de site. Dat maakt bijdragen overzichtelijker (de discussie ordent zich meer op subthema’s) en gemakkelijker (je hoeft niet meer te vermelden op wie je reageert). De reacties op reacties komen overigens ook in een andere volgorde te staan: de oude bovenaan, de nieuwe eronder. Mocht er dan nog steeds behoefte zijn om reacties in andere volgordes te kunnen zetten, dan zullen we dat op onze wensenlijst zetten.
Niet genoemd, maar wel in de maak: de mogelijkheid om je expertise (bijvoorbeeld: beroep, opleiding of een andersoortige deskundigheid) toe te voegen achter je naam. Zo kan iedereen zien vanuit welke achtergrond en met welke autoriteit je over een onderwerp spreekt. Dit is een feature die de discussie op het Amerikaanse platform Quora naar een nieuw niveau heeft getild. Grootste voordeel: je krijgt een ordening naar autoriteit in plaats van populariteit.
Daaruit voortvloeiend: de mogelijkheid om bijdragen te liken gaan we niet introduceren, omdat het al gauw kan ontaarden in een populariteitswedstrijd (met als gevaar dat de meest inhoudelijke bijdragen het afleggen tegen de snedigste opmerking, wat je op Facebook vaak ziet). Een optie die we wel openhouden, is een rangorde op expertise. Bijvoorbeeld door reacties van geverifieerde deskundigen uit te lichten. Maar dat is toekomstmuziek.
Tot slot jullie verzoek tot het kunnen aanpassen en verwijderen van reacties. Die eerste mogelijkheid (een edit-functie) staat op onze wensenlijst, maar zal vanwege technische complexiteit nog wel even op zich laten wachten; de tweede mogelijkheid (een delete-functie) kent grote bezwaren, al was het maar omdat discussies onleesbaar kunnen worden als mensen nadien reacties ertussenuit kunnen halen.
2. Meer waan van de dag!
Gesuggereerd door leden: Gerard Peree, Martin Stoffer, Fransje Sjenitzer, J.J. Snaapstra, Berno van der Wal, Arjan Geurts
Het idee: Laat er geen misverstand over bestaan, de meesten van jullie zijn hartgrondig voorstander van onze doelstelling ‘een dagelijks medicijn tegen de waan van de dag’ te zijn. Maar, sommige leden missen af en toe wel de aansluiting op de actualiteit. Hun suggestie: schrijf vaker over het nieuws van dat moment, zonder mee te deinen op de waan.
Het plan: Laat ik van de gelegenheid gebruik maken te benadrukken dat wij niet tegen nieuws zijn. Er is ook genoeg nieuws dat iets wezenlijks zegt over de wereld om ons heen. We mijden het dus niet: als een verhaal van een correspondent aansluit op de actualiteit, dan is dat prima. Soms hebben we zelfs (onderzoeks)stukken die zelf nieuws bevatten, zoals het artikel van Maurits Martijn over de surveillance in Sotsji of het stuk van Tamara Woestenburg over aluminiumfabriek Aldel (dat tot Kamervragen leidde). Het is alleen geen dogma, zoals bij andere media vaak wel het geval is.
Het gevoel dat we te weinig aansluiting bij actuele gebeurtenissen hebben, is dan ook deels een kwestie van presentatie en timing. Vaak genoeg publiceren we stukken die wel degelijk actueel zijn, en die het nieuws van dat moment in context plaatsen. Zie bijvoorbeeld het videoverslag uit Oekraïne in de tuin van Jos de Putter. Of de analyse van de verkoop van WhatsApp aan Facebook door Jesse Frederik. De aansluiting is er dus wel, alleen: we moeten het misschien explicieter benadrukken. En op het juiste moment (opnieuw) onder de aandacht brengen.
Een goede tip van een lezer, die we dan ook gaan opvolgen, is om vaker te melden welke van onze stukken passen bij de actualiteit van dat moment: vaak genoeg hebben we al eens geschreven over grotere ontwikkelingen die later opeens weer spelen.
We hebben zelfs een nieuwe vorm ontwikkeld waarmee we dat gaan doen en die we binnenkort introduceren: de Notitie.
De Notitie is een vorm zonder kop en zonder inleiding waarmee een correspondent stukken van zichzelf, interessante artikelen, foto’s, infographics of video’s elders én waardevolle tips, bronnen en bijdragen van leden kan delen met zijn volgers in zijn tuin. De bedoeling is om jullie te wijzen op meer interessante bronnen en/of actuele ontwikkelingen zonder er een compleet stuk over te hoeven schrijven. Dat verhoogt de variatie in de tuinen en maakt het gemakkelijker om (vaker en sneller) achtergronden te geven bij actuele gebeurtenissen. Een ander belangrijk voordeel is dat het de interactie tussen jullie en de correspondenten vergroot: interessante tips of kritieken onder artikelen kunnen in het vervolg worden uitgelicht en onder de aandacht worden gebracht in de tuin (en op de voorpagina).
3. Een zoekfunctie en meer overzicht graag
Gesuggereerd door leden: Jan ten Klooster, P. Moleman, Pauline van der Sluijs, Thea Derks, Jefrey Lijffijt, Jacqueline van Oosterwijk, Peter Kamphuis
Het idee: Mooie stukken terugvinden op De Correspondent kan op een paar manieren: doorscrollen op de voorpagina, via het correspondentenoverzicht, in de tuin van een correspondent en met de bewaarfunctie onder ieder artikel, waarmee je stukken in je eigen profiel kunt plaatsen. Maar veel leden hebben behoefte aan meer overzicht: een zoekfunctie wordt vaak genoemd en meer overzicht van artikelen - op thema bijvoorbeeld - is ook gewenst, vinden jullie.
Het plan: Wij zijn al druk bezig met beide wensen. Wat betreft de zoekfunctie: omdat we dat goed willen doen, en dat niet gemakkelijk is, laat dat nog even op zich wachten. Tot die tijd: googelen werkt ook.
Wat betreft meer overzicht: onze hoofdontwerper Harald Dunnink is aan het broeden op nieuwe ordeningen op onze site. Een belangrijk uitgangspunt daarbij is om de voorpagina, waar onze selectie van de dag verschijnt, minder belangrijk te maken en jullie eigen selectie - de correspondenten die je volgt, de onderwerpen waar je het meest geïnteresseerd in bent - belangrijker. Zo kun je een overzicht kiezen dat het beste bij jouw eigen interesses en leesgedrag past. We hopen de komende maanden de eerste resultaten te kunnen presenteren.
Nog één tip: meer overzicht kun je nu ook al krijgen door je aan te melden voor onze dagelijkse update in de mail, met een handig lijstje van de beste artikelen van die dag.
4. Mag het wat luchtiger af en toe?
Gesuggereerd door leden: Han Savelkoel, Maaike de Rijk, Maarten Vasbinder, Jansje Meijer-Zeldenrust
Het idee: Oorlog, conflict, revolutie, belastingontwijking, privacy, asielzoekers: het is bepaald geen lichte kost die we serveren op De Correspondent. Natuurlijk, we hebben onze huisnar Daan Windhorst, die voor de nodige joligheid zorgt. Maar van sommige leden mag het wel wat luchtiger.
Het plan: Ik juich weinig dingen meer toe dan humor en satire op De Correspondent. Niet voor niets zijn mijn grote inspiratiebronnen in de journalistiek stuk voor stuk komieken: Jon Stewart, Charlie Brooker en - god hebbe zijn ziel - Bill Hicks. Daarbij aangetekend: niets zo moeilijk als humor. Goede satirici zijn dungezaaid. Wij zijn ontzettend blij met Daan. Maar wie tips heeft voor meer humoristen: graag! En luchtigheid in andere vormen dan satire, ook daar zijn we naar op zoek: we zouden graag nog een correspondent aantrekken die schrijft over cultuur, literatuur en meer van de aangenamere kanten des levens.
5. Maak een app, of 2 of 3
Gesuggereerd door leden: Arnoud Brons, Leonie Nijenmanting, Bostra Rietjens en Saskia Robben
Het idee: Sommige leden pleiten hartstochtelijk voor een app. Anderen hopen juist dat we die tienduizenden euro’s die het kost om goede iOS- en Android-apps te maken - en te onderhouden - in andere dingen steken.
Een veelgenoemde reden voor een native-app is dat het dan mogelijk wordt om stukken ook offline te lezen. Die functionaliteit bieden we inderdaad graag aan, maar daar is niet per se een app voor nodig. Zo heeft de Financial Times de ervaring van een native-app bijna één-op-één weten na te bootsen met hun site, de web-app. Omdat zo’n functie niet cruciaal is voor het voorbestaan van De Correspondent, beginnen we waarschijnlijk aan het einde van het jaar aan het offline lezen. Tot die tijd kun je stukken met Pocket offline beschikbaar maken.
Maar de meestgenoemde reden is dat zo’n native-app je er meerdere keren per dag aan herinnert dat er diepgravende artikelen voor je klaarstaan. Het icoontje staat immers prominent op het beginscherm van je mobiele telefoon. Welnu, ook om dat effect te bereiken, hoef je niet te wachten tot we een app gebouwd hebben. Je kunt De Correspondent namelijk al aan je beginscherm toevoegen en dan lijkt het net een app. Lees de uitleg van uitgever Ernst-Jan Pfauth om te zien hoe je dat doet.
Het plan: Met Pocket, het icoontje op je beginscherm en het volledig responsive design kun je het gemis van een app voorlopig goed opvangen. We hebben dan ook nog geen concrete plannen om een app te bouwen. De belangrijkste redenen: 1) Een app ontwikkelen is verschrikkelijk duur. Stel dat we met een iOS-app beginnen, dan betalen leden zonder iPhone en iPad voor een service die ze niet gaan gebruiken. Hetzelfde geldt voor een Android-app. En discrimineren we dan niet de groeiende groep Windows-gebruikers? Zolang De Correspondent nog een start-up is en we elk dubbeltje moeten omdraaien, kunnen we zulke investeringen voor een selecte groep leden nog niet verantwoorden. En 2) Zoals je aan dit bericht kunt zien, is De Correspondent nog lang niet af. Er komen nog zoveel nieuwe functies dat het gekkenwerk zou zijn om nu meerdere platforms te bouwen, want dan moeten we elke nieuwe functie drie keer bouwen (één keer voor de site, één keer voor de iOS-app en een keer voor de Android-app). Dat vertraagt de vernieuwing van De Correspondent enorm.
6. Meer correspondenten graag
Gesuggereerd door: bijna iedereen.
Het idee: Van een correspondent Natuur tot een correspondent Klassieke Muziek, van een correspondent Politiek tot iemand die gaat graven in de Zorg: bijna ieder denkbaar thema is al wel eens langs gekomen in de suggesties voor nieuwe correspondenten. Ooit, als we meer dan honderdduizend leden hebben, zullen misschien al die correspondenten wel te volgen zijn. Tot die tijd zullen we selectiever moeten zijn.
Het plan: Ons selectiecriterium voor nieuwe correspondenten is niet in de eerste plaats het thema waar iemand over schrijft. Belangrijker voor ons is: zou dit zo’n geweldige correspondent kunnen zijn dat iedereen hem of haar nooit zou willen missen? We zoeken persoonlijkheid, deskundigheid en talent. Dat betekent ook weer niet dat het thema er helemaal niet toe doet: een correspondent Klassieke Muziek heeft voor ons minder urgentie dan een correspondent Zorg.
Waar we onze ogen nu vooral voor open houden zijn de beste journalisten (ervaren of jong en getalenteerd) op het gebied van gezondheidszorg, politiek, wetenschap en de voedselindustrie. Ook zeer welkom: meer smaakmakers op het gebied van cultuur (boeken, films, theater, games).
Omdat we de lat uiteraard hoog leggen, kunnen we niks beloven, maar laten we het hierop houden: we willen dit jaar zeker nog nieuwe correspondenten presenteren. Namen en rugnummers van jullie favorieten zijn altijd welkom.