Er zijn sterke aanwijzingen dat YouTube ons via de aanbevolen video’s naar steeds extremere filmpjes stuurt, bijvoorbeeld naar video’s van complotdenkers of politieke extremisten.

Met de Volkskrant doen we een onderzoek naar deze aanbevelingen.

Hiervoor hebben wij software geschreven die proefpersonen op hun eigen computer kunnen gebruiken. Die software zoekt naar aanbevelingen aan de hand van tien zoekwoorden, klikt op die video’s en herhaalt dit proces een aantal keren. De resultaten sturen de proefpersonen dan naar ons terug, zodat wij die kunnen analyseren.

Voor dit onderzoek zijn wij op zoek naar proefpersonen met een diverse achtergrond. We willen het liefst mensen tussen de 18 en 35 jaar oud van allerlei opleidingsniveaus, uit diverse woonplaatsen en met verschillende politieke voorkeuren.

Ook interessant voor dit onderzoek: groepen. Zit je op het mbo of hbo, of geef je daar les, dan komen we graag langs om tekst en uitleg te geven, met jullie in gesprek te gaan en het experiment uit te voeren. Het is wel belangrijk dat proefpersonen boven de achttien zijn.

Het is, gezien onze eigen bubbel, wat lastiger om mensen te vinden die zich aan de rechterzijde van het politieke spectrum bevinden dan aan de linkerzijde.

Ben jij iemand die zichzelf identificeert als rechts (conservatief, libertarisch, radicaal of zelfs extreem), of ken jij mensen in de wat meer rechtse bubbel die mogelijk geïnteresseerd zijn mee te werken aan dit onderzoek, dan komen we graag met je in contact. We doen een minimaal beroep op je tijd en hebben maatregelen genomen om je privacy te beschermen.

Interesse? Mail naar dimitri@decorrespondent.nl.