Windmolens zo hoog als de Eiffeltoren en zo betrouwbaar als gascentrales: ze komen eraan

In de Amerikaanse pers verschenen deze week een aantal boeiende stukken over de prestaties van ingenieurs die aan steeds grotere windmolens werken.

Ik zat met open mond te kijken naar de dronebeelden van gigantische windmolens die in Denemarken gebouwd worden (zie de eerste link hieronder). Ik kreeg er spontaan een beetje hoogtevrees van, zo ver reiken ze de hemel in.

De nieuwe generatie windmolens levert meer en constanter energie dan alle vroegere modellen. De constructie van de molens is arbeidsintensief en levert dus banen op. De introductie ervan maakt het steeds minder aantrekkelijk om nog nieuwe gas- en kolencentrales te bouwen – die verliezen de concurrentiestrijd.

Ook de technologie om zonne-energie op te wekken wordt geavanceerder, met steeds kleinere ‘zonnecellen’ die op steeds meer plekken verwerkt kunnen worden, dus niet alleen in zonnepanelen.

Dit is pas het begin van de schone-energierevolutie en met louter de introductie van schone energie gaan we gevaarlijke klimaatverandering niet voorkomen. Maar een prachtig begin is het.

The New York Times over windmolens met wieken zo lang als vliegtuigen (inclusief mooie beelden) Vox.com over de nieuwste generatie windmolens (met technische details voor de nerds) ThinkProgress: in de eerste twee maanden van 2018 waren wind- en zonne-energie goed voor 98 procent van de nieuwe capaciteit Bloomberg: nieuwe gas- en kolencentrales steeds onrendabeler door de opkomst van schone stroom Vox.com: de vooruitgang op de Amerikaanse stroommarkt staat in schril contrast met stilstand of achteruitgang in andere sectoren Eerder op De Correspondent: Nuon bouwt een windpark zonder een cent subsidie. Welkom in een nieuw energietijdperk