Bij De Correspondent houden we – dat is inmiddels wel bekend – van metaverhalen. Nu bestaat er volgens mijn eindredacteur geen overtreffende trap van meta (metaër? metaast?) – maar deze oproep is toch wel meer meta dan alle vragen die ik jullie ooit heb gesteld.

Ik wil graag jullie input over... jullie input.

Laat me eerst een stapje terug doen: ik schrijf deze oproep aan het begin van een nieuw correspondentschap. Voor De Correspondent maakte ik de afgelopen vijf jaar reportages in landen als En nu ga ik langere tijd op één locatie zitten: Nigeria.

Wat ik daar ga doen, In het kort: ik wil onderzoeken welke gevolgen het Europese migratiebeleid heeft. Waarom dan Nigeria? Verreweg de meeste Afrikaanse migranten die in de EU aankomen, zijn Nigeriaan. Ik ga dus een blik op ons beleid werpen, met deze migranten als vertrekpunt.

Een buitenlandcorrespondentschap dus, met een thematiek die grenzen overstijgt. Een correspondentschap dat het publieke debat in Nederland verder probeert te helpen, met nieuwe inzichten, afkomstig vanaf de ándere kant.

Dat debat verder helpen en - ach, laten we groot denken - beter beleid verwezenlijken, dat kan ik niet alleen. Daar heb ik jullie voor nodig.

Hoe kan ik jullie expertise nog beter gebruiken?

Al vijf jaar gebruik ik jullie input bij mijn artikelen.

Jullie dragen bij onder mijn stukken, mailen, twitteren of facebooken me, reageren op mijn nieuwsbrief, of gaan live met me in gesprek na lezingen.

Niet altijd kan ik iets doen met jullie suggesties. Een kleine greep uit mijn mailbox deze maand: of ik nu eindelijk eens over Israël/het Congolese rechtssysteem/persvrijheid in Kenia/tropische bijenhouderij wil schrijven. Helaas, ik moet keuzes maken.

Die keuze is voor de komende maanden dus gevallen op de gevolgen van de manier waarop Fort Europa zijn grenzen bewaakt, vanuit standplaats Nigeria.

Die nieuwe stap brengt ook een nieuwe vraag met zich mee: hoe kan ik jullie expertise de komende maanden nóg beter gebruiken? Hoe kan ik die nog beter laten doorklinken in mijn stukken?

Meer meta wordt het niet: over jullie input wil ik graag jullie input.

Met journalisten over de hele wereld praten over jullie input

De komende maanden doe ik mee aan een bijzonder, nieuw project: van onze Amerikaanse vrienden bij het van New York University.

Join the Beat is een learning cohort, zoals de Amerikanen dat zo mooi noemen. Een groep journalisten van over de hele wereld, die kennis, ideeën en ervaringen uitwisselen rondom de vraag: hoe kunnen we lezers en experts beter betrekken bij en gebruiken in onze journalistiek. Want we hebben het bij De Correspondent al vaak gezegd: duizend lezers weten nu eenmaal meer

Begin deze maand hadden we onze eerste ‘introductie-conference-call’: vertelden om de beurt over hun pogingen lezers te betrekken bij hun werk. Over Facebookgroepen die ze hadden opgezet, radio-inbeluren, Whatsappgroepen, nieuwsbrieven. (In het Engels noemen ze dat prachtig networked beats.)

Ik realiseerde me al snel hoe bevoorrecht we bij De Correspondent zijn. Want waar het bij veel van mijn collega-journalisten vooral gaat over hoe je lezers zover krijgt inhoudelijk bij te dragen, is dat bij ons geen probleem.

Mijn vraag is dan ook niet, hoe krijg ik méér input, maar eerder: hoe zorg ik dat jullie input beter kan bijdragen aan mijn journalistiek?

Twee weken geleden kondigde ik en vroeg ik jullie om vragen en expertise te delen. Na zo’n oproep ontploft mijn mailbox werkelijk - en alleen onder het stuk staan nu al meer dan honderd inhoudelijke reacties.

Ze komen van leden die zelf in Nigeria wonen of hebben gewoond, die uitgezette Nigeriaanse asielzoekers kennen, die elders in West-Afrika wonen. Ze stellen vaak geweldige vragen en tippen titels van belangrijke boeken en Nollywoodfilms, of experts.

Ik kan niet genoeg benadrukken hoe waardevol deze input is. Het is bijvoorbeeld heel zinnig om te zien dat één vraag verreweg het meeste leeft onder leden: met welke verwachtingen gaan migranten op pad naar Europa? Wat is hun beeld van hier? Op die vraag ga ik zeker proberen een antwoord te zoeken.

Mijn vraag voor het Join the Beat-project is dan ook niet: hoe krijg ik méér input, maar eerder: hoe zorg ik dat jullie input beter, gestructureerder, innovatiever kan bijdragen aan mijn journalistiek?

Alvast een klein experiment: vul dit formulier in

Volgens mij zijn er zoveel méér manieren te bedenken waarop jullie mijn stukken beter kunnen maken.

Door mee te lezen met de door de juiste mensen uit te nodigen mee te doen in door te zorgen dat stukken op de bureaus van de juiste beleidsmakers terechtkomen, door skills die ik niet heb - denk aan: data-analyse -

Graag hoor ik jullie ideeën over hoe ik jullie input nog beter kan inzetten in mijn journalistieke werk.

Natuurlijk mogen jullie onder dit stuk bijdragen, maar liever nog: Dat is alvast één experiment om uit te vinden of ik jullie suggesties zo beter kan structureren. Je hoeft niet alle vragen te beantwoorden, vul vooral alleen in wat je wilt. Het kost maar een paar minuutjes. De gegevens zullen alleen door mij, en eventueel de hoofdredactie worden ingezien en ik zal ze slechts gebruiken voor mijn journalistieke project.

Ik hoop dat jullie mij ook met deze metazoektocht willen helpen - en dank jullie alvast weer voor jullie bijdragen.

Vul in: hoe kan ik jullie input het beste gebruiken? Wie zouden moeten meepraten in discussies onder mijn verhalen? Bij wie moeten mijn verhalen terechtkomen? Welke vaardigheden hebben jullie te leen? Ik hoor hier heel graag jullie ideeën