Terugkijken: een briefing over Shells vroege klimaatkennis en waarom het bedrijf nu onder vuur ligt

Wat staat er precies in de deels interne Shelldocumenten die we onlangs op De Correspondent openbaar maakten? En waarom wordt Shell nu aangeklaagd? Samen met het Center for International Environmental Law (CIEL) en Oil Change International (OCI) organiseerden we afgelopen week een briefing voor journalisten waarin we die vragen beantwoorden. Je kunt de video-opname van die volledige briefing nu terugkijken.

Het idee kwam van Carroll Muffett, de president van CIEL. Hij was gefascineerd door de Shell-documenten die de vroege kennis van het bedrijf over klimaatverandering laten zien. En hij wilde in aanloop van de aandeelhoudersvergadering van Shell op dinsdag 22 mei de relevantie ervan nog eens toelichten voor de pers.

Bij De Correspondent hadden we zoiets nog nooit gedaan, maar omdat het ons een goed idee leek, gingen we aan de bak en organiseerden we de briefing zelf. We vroegen Greg Muttitt van OCI erbij, net als Muffett een vooraanstaande internationale onderzoeker op het gebied van milieurecht en de olie-industrie.

Muffett, Muttitt en ikzelf geven alledrie een korte lezing, daarna stellen een aantal van de aanwezige journalisten hun vragen in een Q&A. De hele briefing vindt plaats in het Engels, omdat journalisten uit allerhande landen kunnen meekijken.

We maken de opname nu beschikbaar voor Correspondentleden die meer willen weten over de inhoud van de documenten, de lopende klimaatrechtszaken tegen Shell, en de tekortkomingen van Shells huidige klimaatstrategie.

Maar let op: ondanks de geweldige samenwerking met collega’s Floor Milar en Bart Gloudemans heeft de briefing nog alle kenmerken van een experiment. De techniek hapert soms, vooral mijn presentatie deed moeilijk. En het liep, eerlijk is eerlijk, niet echt storm tijdens de Q&A.

Toch hoop ik dat het een waardevolle bron van informatie en context is voor wie Shell met bovengemiddelde interesse volgt. De presentaties kun je via de link onder de video downloaden. Veel kijkplezier!

Vimeo
De briefing georganiseerd door De Correspondent over Shells klimaatkennis, lopende rechtszaken, en Shells huidige strategie
Hier vind je een openbare map met alle presentaties en enkele achterliggende rapporten Meer lezen? Hier vind je al mijn recente verhalen over Shell en de deels interne documenten
Een kijkje achter de schermen: voorbereidend werk met Bart Gloudemans en Floor Milar
Een kijkje achter de schermen: voorbereidend werk met Bart Gloudemans en Floor Milar
Correspondent Klimaat & Energie
Jelmer Mommers