Hoe Mutti Merkel het opnam voor een ongewenste half-Europeaan Adelina Marini is de oprichtster van euinside.eu, een interessante bron van onafhankelijke journalistiek over Europese zaken vanuit een Oost-Europees perspectief. In een mooi verhaal vertelt de Bulgaarse over hoe ze zich op reis door Europa een 'half-Europeaan' voelt, met een stempel 'ongewenst' in het paspoort. Als iemand die wordt gezien als een bedreiging voor de westerse welvaart. In Londen woont ze een lezing van Angela Merkel bij. Ze is verrast en getroffen door de woorden van Mutti Merkel: ze hoort een oproep aan de Britse premier David Cameron niet een nieuw ijzeren gordijn in Europa te bouwen en de EU niet louter te zien als een markt, maar als een gemeenschap die de fundamentele waarden vrijheid en rechtvaardigheid deelt. Zeer de moeite waard. (Tomas Vanheste) Merkel Is Mutti Not Only To Germans But To All Europeans (1/760 woorden)

Waarom placebo’s werken Hoe we het leven ervaren, hangt in belangrijke mate af van onze verwachtingen. Placebo's werken in sommige gevallen echt. Zo is het belangrijk dat doktoren erin geloven; dat ook zij een positieve verwachting hebben. Dat geldt ook voor de muziek. Wie kippenvel krijgt van een mooie melodie, is waarschijnlijk aangenaam verrast. In deze geweldige podcast van The Forum (BBC) buigen drie deskundigen - een musicoloog, een neuroloog en een marketeer - zich over de kracht van verwachtingen. Voor wie het niet kent: The Forum is een prettig wetenschapsprogramma dat iedere week rond een thema wordt samengesteld en flink de diepte in durft te gaan. (Dimitri Tokmetzis) The power of expectation (40 minuten)

Verhalende radio om mee op de bank te hangen Vorige week lanceerde het mediafonds woord.nl, een nieuw platform voor verhalende radio. Het fonds wil de productie van kwaliteitsradio en vernieuwing van het medium stimuleren. Goed nieuws voor radioliefhebbers, zeker nu het publieke radiobestel aan uitholling onderhevig is. Het platform biedt nieuwe producties, maar ook toegang tot een uitgebreid historisch archief met talloze juweeltjes van hoorspelen, documentaires en interviews. Mocht je dit weekend zin hebben om niet van je bank af te komen (of een lange autorit voor de boeg hebben), dan kun je er bijvoorbeeld luisteren naar het hoogwaardige hoorspel van Het bureau van Voskuil, of dat van Bonita Avenue van Peter Buwalda. (Nina Polak) woord.nl (zo lang je maar wilt)

De Grondwet, maar dan anders 29 maart 2014 bestaat de Nederlandse Grondwet tweehonderd jaar. Voor literair tijdschrift De Gids aanleiding om schrijvers en kunstenaars hun eigen versie van wetsartikelen te laten maken. Het resultaat is een dossier waar elke dag iets aan toegevoegd wordt. De ene bijdrage zal je meer aanspreken dan de ander, maar voor iedereen zijn wel wat pareltjes te vinden. Zo vond ik Tamar de Waal's dialoog over de vrijheid van godsdienst bijvoorbeeld bijzonder geslaagd. Deze poëtische blik op één van onze belangrijkste teksten laat je de wet met nieuwe ogen bekijken. (Karel Smouter) De Grondwet Variaties (1 à 10 minuten)

Is dit de man achter Bitcoin? De oprichter van Bitcoin zou niemand minder zijn dan Al Gore. Of een snode NSA-agent. Of een groep buitengewoon intelligente programmeurs. Niets is minder waar. Het Amerikaanse tijdschrift Newsweek ontmaskerde - naar alle waarschijnlijkheid - de bedenker van het omstreden betaalmiddel. Hij heet 'gewoon' Satoshi Nakamoto, de naam die ook al op het oorspronkelijke statuut van Bitcoin stond. Het is een 64-jarige, modeltrein houdende, Toyota Corolla rijdende Japanner die al veertig jaar zijn echte naam niet meer gebruikt. Newsweek ontketende gelijk een rel. De bijgaande foto's van Nakamoto en zijn huis zouden hem van zijn anonimiteit hebben beroofd. Een gevoelige kwestie, omdat Nakamoto enkele honderden miljoenen aan Bitcoins in bezit heeft. (Lucien Hordijk) The Face Behind Bitcoin (4.600 woorden)