In vroeg ik om meelezers voor mijn boek. Jullie reacties waren overweldigend: ik kreeg bijna vijftig tips. Artsen, hoogleraren, psychologen... uit allerlei hoeken kreeg ik berichten van mensen die bereid waren me te helpen.

Veel dank!

Ik zal niet op iedereen een beroep doen. Vijftig keer feedback is nu eenmaal onwerkbaar. Maar ook al leest niet iedereen mee, ik vind het erg fijn om nieuwe experts op mijn radar te hebben. Zo ga ik dit najaar waarschijnlijk aan de slag met een project over kunstmatige intelligentie. Via mijn oproep heb ik nu al allerlei mensen gevonden die ik tegen die tijd graag zou spreken.

Vind je het leuk om je deskundigheid te delen op De Correspondent? Dan kun je je expertise laten verifiëren. Bij je bijdragen op het platform zie je dan dat je een geverifieerd expert bent en correspondenten kunnen je gemakkelijker vinden als ze je hulp kunnen gebruiken.

Wil je dat, dan kun je mailen naar Je expertise hoeft overigens niets met cijfers te maken te hebben – alle beroepen en ervaringen zijn welkom. Let op: deze functie is alleen voor leden van De Correspondent.

Hoe verzet jij je tegen dominantie van cijfers?

Dat boek dus hè. Al jaren weet ik wat het probleem is dat ik wil beschrijven: cijfers zijn te dominant. Dat heeft te maken met een groot misverstand over deze vrolijke symbooltjes. Namelijk, dat ze objectief zouden zijn.

In vijf hoofdstukken probeer ik te laten zien dat dit niet het geval is. Want cijfers, daar ben ik van overtuigd, staan bol van denkfouten, vooroordelen en belangen.

Maar nu. Nu doemt de vraag op: hoe dan wel? Het klagen heb ik wel onder de knie, maar welke rol moeten cijfers dan wel spelen? Op die vraag is geen eenduidig antwoord te geven. De zorg is weer anders dan de media, de wetenschap is niet hetzelfde als het bedrijfsleven.

Ik zoek daarom geen alomvattende oplossingen, maar inspirerende voorbeelden. En – je raadt het al – daar kan ik jouw hulp goed bij gebruiken. Ken jij mooie voorbeelden van mensen of organisaties die cijfers anders gebruiken? Zijn er, bijvoorbeeld, scholen die gestopt zijn met cijfers geven? Bedrijven die anders zijn gaan meten? Mensen die hun leven anders hebben ingericht?

Alle voorbeelden zijn welkom. Ze moeten wel concreet zijn en direct met cijfers te maken hebben. Ik ben dus niet op zoek naar nieuwe organisatietheorieën of ideeën voor een algehele systeemverandering.

Weet je iets? Deel je voorbeeld in de bijdragen onder of mail me op Ik kijk uit naar je reactie!

#NerdAlert

Vorige week ontving ik een kaartje van PostNL. Blijkbaar had iemand onvoldoende postzegels op een brief naar mij geplakt. Of ik even de portokosten wilde betalen.

Ik kon me de post niet direct herinneren. Misschien was het voor mijn huisbaas? Ik zocht naar het adres om te zien voor wie het bestemd was: Saarne Blanuw.

Die porto was dus voor mijn conto, jammer. Maar even: hoe moeilijk kon het zijn om mijn naam goed te spellen? Op de PostNL-website vond ik een foto van het poststuk. Hartstikke duidelijk, dat handschrift.

Pas later zag ik een filmpje dat me aan het denken zette. Die naam was voor mij gemakkelijk te lezen, maar het was waarschijnlijk geen mens die mijn adres zo klunzig had overgetikt. Het was een machine.

Op het YouTubekanaal 3Blue1Brown zag ik hoe een neuraal netwerk – een specifieke vorm van kunstmatige intelligentie – leert om getallen te lezen. En dat is nog niet gemakkelijk, kan ik je vertellen. Dat menselijk brein is zo gek nog niet.

Het gaat lekker de diepte in over deep learning, dus je moet er wel zin in hebben. Het is complexe materie, maar door het rustige tempo van de uitleg is het vrij goed te volgen. Ik kreeg veel zin om de rest van te ontdekken.

Youtube plaatst cookies bij het bekijken van deze video Bekijk video op Youtube
‘But what is a Neural Network?’ van 3Blue1Brown

Tot slot...

...schreef Michiel de Hoog – correspondent Sport – over misschien wel dé oplossing voor vervelende ranglijstjes:

Veel dank aan Jan Prummel, die me 3Blue1Brown aanraadde.